ŽEMLOVKA

Doba přípravy: 70 minut Počet porcí: 6 porce

Ingredience

  • 2 balení Schar bezlepkového chleba Pan rustico – můžete použít i celozrnný toastový chléb
  • 500 ml rostlinného mléka
  • semínka z půlky vanilkového lusku (lze použít vanilkový extrakt)
  • 1,5 kg jablek
  • 200 g rozinek
  • 50 ml rumu (nemusí být, ale dodá šmrnc)
  • 100 g plátků mandlí
  • 200 g oříšků
  • 100 g Alsan bio (rostlinná alternativa másla)
  • 4 lžičky mleté skořice
  • 200 g arašídového másla

TIP navíc: Zkuste žemlovku posypat kořením Chai od Sonnentoru.

Žemlovku jsem v dětství milovala, proto mě napadlo ji trošku obměnit a rohlíky nahradit bezlepkovým celozrným chlebíkem. Žemlovka neobsahuje klasický cukr, je šťavnatá, plná sladkých rozinek a křupavých oříšků.

 

Postup:

  1. Nejprve nastrouhejte jablka (klidně i se slupkou, pokud máte jablíčka ze zahrady jako já) a promíchejte je s rozinkami, skořicí a nadrobno nasekanými oříšky.
  2. Dále si nachystejte pekáč a vymažte ho troškou Alsanu.
  3. Ve větší míse smíchejte mléko a semínka vanilky. V této směsi postupně namáčejte jednotlivé plátky chlebíku a rovnoměrně jimi vyložte pekáč. Na vrstvu pečiva dejte první polovinu jablek a pokapejte arašídovým máslem. Opakujte zase vrstvou pečiva namáčenou v mléce, rozprostřete rovnoměrně druhou půlku jablek a potřete ji arašídovým máslem.
  4. Nakonec příjde vrstva pečiva. Tu posypte mandlemi a na vršek dejte na plátky nakrájený Alsan.
  5. Pečte dozlatova a křupava v rozehřáté horkovzdušné troubě na 200 ° asi 45-60 minut.
  6. Podávejte s arašídovým máslem, protože toho není nikdy dost.


Pokud budete žemlovku zkoušet, určitě mě nezapomeňte označit na instagramu, nebo facebooku. 🙂 @cernajaknoc #cernajaknoc

Zanechte mi komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Zkuste taky

Začněte psát hledaný výraz výše a stisknutím klávesy Enter vyhledejte. Stisknutím klávesy ESC zrušíte.

Zpět na začátek