Žemlovku jsem v dětství milovala, proto mě napadlo ji trošku obměnit a rohlíky nahradit bezlepkovým celozrným chlebíkem. Žemlovka neobsahuje klasický cukr, je šťavnatá, plná sladkých rozinek a křupavých oříšků.
Postup:
- Nejprve nastrouhejte jablka (klidně i se slupkou, pokud máte jablíčka ze zahrady jako já) a promíchejte je s rozinkami, skořicí a nadrobno nasekanými oříšky.
- Dále si nachystejte pekáč a vymažte ho troškou Alsanu.
- Ve větší míse smíchejte mléko a semínka vanilky. V této směsi postupně namáčejte jednotlivé plátky chlebíku a rovnoměrně jimi vyložte pekáč. Na vrstvu pečiva dejte první polovinu jablek a pokapejte arašídovým máslem. Opakujte zase vrstvou pečiva namáčenou v mléce, rozprostřete rovnoměrně druhou půlku jablek a potřete ji arašídovým máslem.
- Nakonec příjde vrstva pečiva. Tu posypte mandlemi a na vršek dejte na plátky nakrájený Alsan.
- Pečte dozlatova a křupava v rozehřáté horkovzdušné troubě na 200 ° asi 45-60 minut.
- Podávejte s arašídovým máslem, protože toho není nikdy dost.
Pokud budete žemlovku zkoušet, určitě mě nezapomeňte označit na instagramu, nebo facebooku. 🙂 @cernajaknoc #cernajaknoc