ZELENINOVÝ VÝVAR

Doba přípravy: 90 minut Počet porcí: 4 porce

Ingredience

Základ:

  • mrkev (5 mrkví nakrájených na kostečky)
  • petržel (cca 2-3 střední nakrájené na kostečky)
  • celer (cca půlka středního nakrájená na kostečky)
  • cibule (červená, žlutá a pokud máte tak i šalotka)
  • česnek (celé 3 stroužky oloupané)
  • bylinky – petržel, tymián, rozmarýn
  • koření – nové koření, bobkový list, pepř
  • olivový olej
  • voda

Já jsem ještě přidala:

  • zázvor
  • řapíkatý celer
  • pórek
  • košťál z brokolice
  • čtvrtku kedlubny vcelku
  • houby – shiitake a lesní houby nasušené mojí maminkou
  • miso pasta

Vítám Vás u dalšího receptu, pro někoho může znít obyčejně, ale já jsem konečně objevila jeho kouzlo. Vlastně jsem asi dospěla, jelikož jsem poprvé uvařila pořádný zeleninový vývar. Vzhledem k tomu, že chystám recept, kde ho použiji, rozhodla jsem se ho pro Vás sepsat. Je totiž podle mne opravdu nenáročný na přípravu a suroviny. Kdo říká, že kostka bujónu je rychlejším způsobem je na omylu. To se chuti poctivého vývaru s kupou zeleniny nikdy nemůže vyrovnat.

Vývar je dokonalým pokrmem. V zelenině se ukrývá spousta důležitých živin, vitaminů a minerálů. Dokáže zahřát, nakopnout a krásně zasytí. Lze ho použít jako základ do krémových polévek – např. dýňová, nebo kaštanová.

Zeleninové vývary jsou v různých zemích světa připravovány jinými způsoby. Já, jelikož trošku tíhnu k francouzské kuchyni, ale i té asijské, jsem si z každé trošku „ukradla“ a vytvořila originální recept. Je samozřejmě možné jej jakkoliv měnit. Pokud nemáte nějákou z přísad, samozřejmě to ničemu nevadí.

Postup:

  1. Úpravu zeleniny jsem zvolila krájení na kostečky. Při strouhání zeleniny hrozí u jejího vaření kašovité rozvaření. Na kostečky jsem nakrájela 5 mrkví, 2-3 střední petržele a půlku středního celeru. Cibuli jsem použila jak červenou, žlutou, tak šalotku. Od každé dva kusy a z toho vždy jeden jsem oloupala a nakrájela na větší kousky a druhý jsem i se slupkou (pro lepší barvu vývaru) jen rozkrojila na půlku. Oloupala jsem 3 stroužky česneku. Ze zázvoru jsem odkrojila dva menší „výrůstky“ a nakrájela je na plátky. Z velkého pórku jsem nakrájela cca 7 koleček. A dva řapíkaté celery jsem nakrájela na menší kousky. Měla jsem ještě zbytek košťálu z brokolice, který teď po vzoru „zero waste“ videí nevyhazuju, ale skladuju v mrazáku, abych jej pak mohla využít.
  2. Na pánvi jsem si na olivovém oleji orestovala veškerou zeleninu. To pro lepší chuť vývaru i barvu. Nakonec jsem přidala nové koření, bobkový list a pepř. Poté jsem do hrnce dala i bylinky – tymián, nať petržele, bobkový list a pepř. Pokud budete zeleninu po uvaření ještě využívat, svažte bylinky provázkem, nebo je dejte do pytlíčku z gázy. Aby jste je pak nemuseli lovit.
  3. Zeleninu jsem zalila 2,5 litry vody. Ze začátku vývar vařte na silný plamen, poté snižte a vařte tak, aby probublával. Vývar jsem na závěr dochutila asi lžící miso pasty a troškou soli. Sama miso pasta je slaná, takže pozor na přesolení.
  4. Vývar vařte 45 minut – 1 h. Čím déle jej budete vařit, tím bude jeho chuť intenzivnější. Ale ne moc dlouho, aby se zelenina nerozvařila. Vývar je dobré hned slít přes sítko. A dát do chladu, aby se aroma nedostalo ven. Teď v zimě jej třeba můžete dát na balkón, nebo jako já do zimní zahrady.
  5. Vývar můžete okamžitě zkonzumovat pro přípravu polévky – tady lze využít kousky mrkve, celeru a houby. Po dobu týdne vývar uchovávejte v lednici a pro prodloužení jeho životnosti a pozdější použití jej zamrazte v uzavíratelném sáčku.
  6. Zbytek zeleniny můžete vyhodit a nebo pokud je Vám líto ji vyhodit, přidejte k ní čerstvou zeleninu a bylinky a upečte, či usmažte z ní zeleninové karbanátky.

 

A jak připravujete vývar vy? Nebo dáváte přednost bujónům, či vývar kupujete ve sklenicích?

 

5 komentářů u „ZELENINOVÝ VÝVAR

  1. Super recept! Ako oddanej milovníčke vývaru sa mi zbiehli slinky.
    Píšem pre malú inšpiráciu – ja do vývaru pridávam ešte chilli papričku, ktorá pridá zaujímavú dochuť, vývar mi potom príde živší. Tak niekedy vyskúšajte 🙂

Zanechte mi komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Zkuste taky

Začněte psát hledaný výraz výše a stisknutím klávesy Enter vyhledejte. Stisknutím klávesy ESC zrušíte.

Zpět na začátek