Vítám Vás u dalšího receptu, pro někoho může znít obyčejně, ale já jsem konečně objevila jeho kouzlo. Vlastně jsem asi dospěla, jelikož jsem poprvé uvařila pořádný zeleninový vývar. Vzhledem k tomu, že chystám recept, kde ho použiji, rozhodla jsem se ho pro Vás sepsat. Je totiž podle mne opravdu nenáročný na přípravu a suroviny. Kdo říká, že kostka bujónu je rychlejším způsobem je na omylu. To se chuti poctivého vývaru s kupou zeleniny nikdy nemůže vyrovnat.
Vývar je dokonalým pokrmem. V zelenině se ukrývá spousta důležitých živin, vitaminů a minerálů. Dokáže zahřát, nakopnout a krásně zasytí. Lze ho použít jako základ do krémových polévek – např. dýňová, nebo kaštanová.
Zeleninové vývary jsou v různých zemích světa připravovány jinými způsoby. Já, jelikož trošku tíhnu k francouzské kuchyni, ale i té asijské, jsem si z každé trošku „ukradla“ a vytvořila originální recept. Je samozřejmě možné jej jakkoliv měnit. Pokud nemáte nějákou z přísad, samozřejmě to ničemu nevadí.
Postup:
- Úpravu zeleniny jsem zvolila krájení na kostečky. Při strouhání zeleniny hrozí u jejího vaření kašovité rozvaření. Na kostečky jsem nakrájela 5 mrkví, 2-3 střední petržele a půlku středního celeru. Cibuli jsem použila jak červenou, žlutou, tak šalotku. Od každé dva kusy a z toho vždy jeden jsem oloupala a nakrájela na větší kousky a druhý jsem i se slupkou (pro lepší barvu vývaru) jen rozkrojila na půlku. Oloupala jsem 3 stroužky česneku. Ze zázvoru jsem odkrojila dva menší „výrůstky“ a nakrájela je na plátky. Z velkého pórku jsem nakrájela cca 7 koleček. A dva řapíkaté celery jsem nakrájela na menší kousky. Měla jsem ještě zbytek košťálu z brokolice, který teď po vzoru „zero waste“ videí nevyhazuju, ale skladuju v mrazáku, abych jej pak mohla využít.
- Na pánvi jsem si na olivovém oleji orestovala veškerou zeleninu. To pro lepší chuť vývaru i barvu. Nakonec jsem přidala nové koření, bobkový list a pepř. Poté jsem do hrnce dala i bylinky – tymián, nať petržele, bobkový list a pepř. Pokud budete zeleninu po uvaření ještě využívat, svažte bylinky provázkem, nebo je dejte do pytlíčku z gázy. Aby jste je pak nemuseli lovit.
- Zeleninu jsem zalila 2,5 litry vody. Ze začátku vývar vařte na silný plamen, poté snižte a vařte tak, aby probublával. Vývar jsem na závěr dochutila asi lžící miso pasty a troškou soli. Sama miso pasta je slaná, takže pozor na přesolení.
- Vývar vařte 45 minut – 1 h. Čím déle jej budete vařit, tím bude jeho chuť intenzivnější. Ale ne moc dlouho, aby se zelenina nerozvařila. Vývar je dobré hned slít přes sítko. A dát do chladu, aby se aroma nedostalo ven. Teď v zimě jej třeba můžete dát na balkón, nebo jako já do zimní zahrady.
- Vývar můžete okamžitě zkonzumovat pro přípravu polévky – tady lze využít kousky mrkve, celeru a houby. Po dobu týdne vývar uchovávejte v lednici a pro prodloužení jeho životnosti a pozdější použití jej zamrazte v uzavíratelném sáčku.
- Zbytek zeleniny můžete vyhodit a nebo pokud je Vám líto ji vyhodit, přidejte k ní čerstvou zeleninu a bylinky a upečte, či usmažte z ní zeleninové karbanátky.
A jak připravujete vývar vy? Nebo dáváte přednost bujónům, či vývar kupujete ve sklenicích?
Super recept! Ako oddanej milovníčke vývaru sa mi zbiehli slinky.
Píšem pre malú inšpiráciu – ja do vývaru pridávam ešte chilli papričku, ktorá pridá zaujímavú dochuť, vývar mi potom príde živší. Tak niekedy vyskúšajte 🙂
Dobrý večer, moc děkuji za hezký koment a podporu! Papričku vyzkouším 🙂 Lenka