VELIKONOČNÍ NÁDIVKA + POLÉVKA

Doba přípravy: 110 minut Počet porcí: 4 porce

Ingredience

Nádivka:

  • 500 kg žitného chlébíku ( lze použít vařené jáhly pro bezlepkovou verzi)
  • balení uzeného tofu (250 g)
  • balení tempehu uzeného / smaženého
  • 200 ml rostlinné smetany
  • 500 ml rostlinného mléka
  • kurkuma
  • 100 g hrašky
  • cibule
  • česnek
  • olivový olej
  • hrst vlašských ořechů
  • bylinky dle libosti: majoránka / petržel, kopřivy /medvědí česnek /pažitka

Jarní polévka

  • šalotka
  • olivový olej
  • brambora
  • kopřivy
  • medvědí česnek (můžete přidat i špenát)
  • sedmikrásky
  • voda podle toho jak chcete polévku krémovou
  • sůl, pepř

 

 

Nádivka s kopřivami voňavá po uzeném a jaru? Jo, plná bylinek a bez rohlíku.

Postup:

  1. Nakrájíme chleba na kostičky o velikosti asi 1 cm.
  2. Chleba v míse pokapeme mlékem, aby trošku nasákl.
  3. Oloupeme si cibuli a česnek. Cibuli nakrájíme na jemno a osmahneme ji spolu s česnekem na olivovém oleji.
  4. Nasekáme si na drobno vlašské ořechy a bylinky. Já jsem použila kopřivy, medvědí česnek, pažitku a petržel.
  5. Do mísy k chlebu přidáme osmahnutou cibulku s česnekem, ořechy, bylinky a nakrájené kousky tempehu. Opět tempeh krájíme na kostičky o velikosti 1 cm.
  6. V druhé míse si připravíme směs 100 g hrašky a 0,5 ml mléka. Nalijeme do první mísy a pořádně promícháme.
  7. Rozehřejeme si troubu na 200°. Vymažeme pekáč olejemem a vysepeme moukou/strouhankou.
  8. Směs na nádivku rozprostřeme v pekáči/zapékací misce.
  9. V mixéru si připravíme vajíčkovou směs. Rozmixujeme tofu s 200 ml smetany a kurkumou.
  10. Nalijeme rovnoměrně na nádivku a vařečkou trošku zamícháme, aby se nám nádivka pořádně zapekla.
  11. Pečeme asi 25-30 minut na 200° do zlatova.
  12. Nádivku podávejte teplou, či studenou. Obě varianty jsou výborné.

Jarní polévka

Postup:

  1. Na rozehřátém olivovém oleji si osmahneme šalotku nakrájenou na drobno.
  2. Nastrouháme si bramboru a přidáme ji k šalotce. Lehce osmahneme.
  3. Přidáme nasekané kopřivy a medvědí česnek.
  4. Zalijeme horkou vodou  a povaříme na menší plamen asi 10 minut.
  5. Dochutíme solí a pepřem a rozmixujeme buď v mixéru, nebo tyčovým mixérem. Až nám vznikne hladký krém podáváme polévku ozdobenou sedmikráskami.

 

Zanechte mi komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Zkuste taky

Začněte psát hledaný výraz výše a stisknutím klávesy Enter vyhledejte. Stisknutím klávesy ESC zrušíte.

Zpět na začátek