Nádivka s kopřivami voňavá po uzeném a jaru? Jo, plná bylinek a bez rohlíku.
Postup:
- Nakrájíme chleba na kostičky o velikosti asi 1 cm.
- Chleba v míse pokapeme mlékem, aby trošku nasákl.
- Oloupeme si cibuli a česnek. Cibuli nakrájíme na jemno a osmahneme ji spolu s česnekem na olivovém oleji.
- Nasekáme si na drobno vlašské ořechy a bylinky. Já jsem použila kopřivy, medvědí česnek, pažitku a petržel.
- Do mísy k chlebu přidáme osmahnutou cibulku s česnekem, ořechy, bylinky a nakrájené kousky tempehu. Opět tempeh krájíme na kostičky o velikosti 1 cm.
- V druhé míse si připravíme směs 100 g hrašky a 0,5 ml mléka. Nalijeme do první mísy a pořádně promícháme.
- Rozehřejeme si troubu na 200°. Vymažeme pekáč olejemem a vysepeme moukou/strouhankou.
- Směs na nádivku rozprostřeme v pekáči/zapékací misce.
- V mixéru si připravíme vajíčkovou směs. Rozmixujeme tofu s 200 ml smetany a kurkumou.
- Nalijeme rovnoměrně na nádivku a vařečkou trošku zamícháme, aby se nám nádivka pořádně zapekla.
- Pečeme asi 25-30 minut na 200° do zlatova.
- Nádivku podávejte teplou, či studenou. Obě varianty jsou výborné.
Jarní polévka
Postup:
- Na rozehřátém olivovém oleji si osmahneme šalotku nakrájenou na drobno.
- Nastrouháme si bramboru a přidáme ji k šalotce. Lehce osmahneme.
- Přidáme nasekané kopřivy a medvědí česnek.
- Zalijeme horkou vodou a povaříme na menší plamen asi 10 minut.
- Dochutíme solí a pepřem a rozmixujeme buď v mixéru, nebo tyčovým mixérem. Až nám vznikne hladký krém podáváme polévku ozdobenou sedmikráskami.