Zkuste tentokrát něco jiného než bábovku! Vynikající koláč s neskutečnou vůni po pomerančích a skořici. Tečkou je sladký karamel z kokosového cukru, který skvěle doplňuje vláčný korpus.
Postup:
- Předehřejte troubu na 175 stupňů.
- Vyložte dortovou formu pečícím papírem.
- Umyjte pomeranče a nakrájejte je na tenká kolečka. Poté je naskládejte na dno dortové formy.
- Poté si připravte těsto. V míse smíchejte kokosový olej s cukrem a jemně je zamíchejte buď ručním šlehačem, nebo metličkou, aby se spojili.
- V jiné míse smíchejte dohromady sójové mléko a jablečný ocet a dejte stranou.
- Ve velké míse smíchejte prosátou mouku, prášek do pečiva, sůl, vanilku, kůru, skořici a hřebíček.
- Nakonec zamíchejte dohromady mix mléka a octa s pomerančovou šťávou se směsí cukru a kokosového oleje a promíchejte vše do hladka.
- Na závěr do suché směsi přimíchejte postupně tekuté ingredience.
- Těsto opatrně nalijte do dortové formy a dejte péct na 60-70 minut podle typu trouby.
- Upečený koláč nechte pořádně vychladnout.
- Opatrně koláč obraťte pomeranči směrem nahoru a připravte si karamel.
- V pánvi rozehřejte na středním plameni cukr a 2 lžíce vody. Nechte jej „provařit“ 5 minut a nakonec vmíchejte krátce máslo.
- S karamelem buďte velmi opatrní a zároveň s ním pracujte rychle.
- Stěrkou naneste tenkou vrstvu karamelu na vršek koláče tak, aby lehce prosvítaly pomeranče.