MRAMOROVANÁ BÁBOVKA

Doba přípravy: 60 minut Počet porcí: 12 porce

Ingredience

  • 2,5 hrnku polohrubé mouky
  • 400 ml plechovky kokosového mléka
  • vanilkový lusk rozdrcený včetně slupky (je to eko, tak proč ne)
  • 3/4 hrnku oleje (použila jsem půl na půl kokosák a řepkový olej)
  • rum
  • 3 lžíce kakaa
  • 5 lžic kukuřičného škrobu
  • 125 ml rostlinného jogurtu (použila jsem Alpro čoko dezert)
  • 1,5 hrnku třtinového cukru
  • šťáva z půlky citrónu
  • špetka soli
  • 1 lžička sody
  • 2 lžičky prášku do pečení

Bábovka je typicky víkendová záležitost. Pekla jsem ji s bráchou už od mala. Pokud zvolíte dobré ingredience, nedá se na ní moc zkazit.

Od té doby, co jsem na rostlinné stravě (skoro 2 roky) jsem ji ještě nepekla. Můj kluk miluje sladké a tak jsem si řekla, že nemůže být těžké, upéct ji ve vegan verzi.

Postup:

  1. Předehřejte si troubu na 180 °. Formu na bábovku pečlivě vymažte olejem a vysypte buď moukou, nebo strouhaným kokosem.
  2.  V míse si smíchejte suché ingredience – prosetou mouku, rozdrcený lusk vanilky, kukuřičný škrob, sodu, prášek do pečení a špetku soli.
  3.  V druhé nádobě rozmíchejte olej s jogurtem, rum, šťávu z citronu, cukr a kokosové mléko.
  4.  Postupně do tekuté směsy přimíchávejte metličkou sypkou směs z mouky.
  5.  Oddělte si 1/3 těsta a do té přidejte ještě trošku rumu a kakao.
  6. Světlé těsto vylijte rovnoměrně do formy a následně na něj nalijte tmavou část. Špejlí zamíchejte směrem nahoru a dolů, aby se vytvořil mramorový efekt.
  7. Bábovku jsem pekla v horkovzdušné troubě 45 minut. Jestli je dobře propečená jsem dle vzoru maminky ověřila špějlí vloženou do středu těsta. Pokud ji vytáhnete a není na ní těsto, bábovka je upečená.

Jeden komentář u “MRAMOROVANÁ BÁBOVKA

Zanechte mi komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Zkuste taky

Začněte psát hledaný výraz výše a stisknutím klávesy Enter vyhledejte. Stisknutím klávesy ESC zrušíte.

Zpět na začátek