Bábovka je typicky víkendová záležitost. Pekla jsem ji s bráchou už od mala. Pokud zvolíte dobré ingredience, nedá se na ní moc zkazit.
Od té doby, co jsem na rostlinné stravě (skoro 2 roky) jsem ji ještě nepekla. Můj kluk miluje sladké a tak jsem si řekla, že nemůže být těžké, upéct ji ve vegan verzi.
Postup:
- Předehřejte si troubu na 180 °. Formu na bábovku pečlivě vymažte olejem a vysypte buď moukou, nebo strouhaným kokosem.
- V míse si smíchejte suché ingredience – prosetou mouku, rozdrcený lusk vanilky, kukuřičný škrob, sodu, prášek do pečení a špetku soli.
- V druhé nádobě rozmíchejte olej s jogurtem, rum, šťávu z citronu, cukr a kokosové mléko.
- Postupně do tekuté směsy přimíchávejte metličkou sypkou směs z mouky.
- Oddělte si 1/3 těsta a do té přidejte ještě trošku rumu a kakao.
- Světlé těsto vylijte rovnoměrně do formy a následně na něj nalijte tmavou část. Špejlí zamíchejte směrem nahoru a dolů, aby se vytvořil mramorový efekt.
- Bábovku jsem pekla v horkovzdušné troubě 45 minut. Jestli je dobře propečená jsem dle vzoru maminky ověřila špějlí vloženou do středu těsta. Pokud ji vytáhnete a není na ní těsto, bábovka je upečená.
Jeden komentář u “MRAMOROVANÁ BÁBOVKA”