VÁNOČNÍ ROLÁDA A PERNÍČKY

Doba přípravy: 100 minut Počet porcí: 2 porce

Ingredience

Roláda je tvořena dvěma vrstvami:

1, kávovo-kakaová vrstva

  • 150 g zlatého lněného semínka
  • 240 g kokosu (Alnatura, nebo jiného BIO, opravdu potřebujeme, aby byl kokos kvalitní a pustil tuk)
  • 6 lžic agávové sirupu
  • 6 polévkových lžic kvalitní kávy (udělala jsem ,,turka“ z čerstvě namleté kávy a zcedila soc)
  • 1 lžíce raw kakaového prášku

2, kokosová vrstva

  • 400 g kokosu (opět je důležitá kvalita, mám ozkoušeno)
  • 4 lžíce agávového sirupu
  • 2 lžíce kokosového oleje (lisovaného za studena)

Suroviny na jednu dávku perníčků, ze které získáte cca 400 g:

  • 200 g mandlí nejlépe v raw a bio kvalitě, zkrátka neloupané, naturální
  • 100 g zlatého lnu
  • 100 g datlí bez pecek
  • lžíce perníkového koření Sonnentor
  • dle potřeby voda (použijte hlavně pokud máte tvrdší datle, jinak zbytečně nepoužívejte, voda prodlužuje dobu sušení)

Rozhodla jsem se pro Vás sepsat pár mých oblíbených receptů na Vánoce a začnu sladkým cukrawím.

Prvním receptem, který bych ráda posdílela je úžasná kávovo-kokosová roláda z knihy Zuzky Love of raw. Recept je velmi jednoduchý a moc dobrý. Ti z Vás, kdo měli minulý rok objednané moje vánoční cukroví, ho znají.

Postup na roládu:

Jako první si připravíme kávovo-kokosovou vrstvu. Namixujeme si zvlášť len a kokos. Přidáme kakao a vše spolu promixujeme. Je nutné, aby ingredience byly rozmixované do hladka a semínka a kokos pustily tuk. V míse tuto směs osladíme agáve, přilijeme kávu a hněteme rukama. Vypracujeme těsto, které si na vále, nebo stole s potravinářskou fólií rozválíme na plát. Tloušťku cca 4 mm.

Druhou vrstvu opět začneme mixováním strouhaného kokosu. Nechte jej pořádně pustit tuk. Musí vytvořit kašovitou konzistenci. Až to bude hotové, v míse jej smícháme s agávovým sirupem a kokosovým olejem. Tuto směs rovnoměrně rozetřeme na plát první připravené vrstvy. Roládu zamotáme jako šneka. Zabalíme ji do potravinářské fólie a necháme v lednice, nebo v chladnu odležet asi hodinu, až dvě.

Roládu krájíme na kolečka o libovolné tloušťce. Já jsem krájela asi 2 cm. Roláda vydrží v lednici velmi dlouho a je skvělým nepečeným druhem cukroví, které máte za hodinu hotové.

Postup na perníčky:

Příprava:

  1. Nejprve si pomeleme zvlášť mandle a len.
  2. Potom si pomixujeme datle, aby získaly mazlavou konzistenci.
  3. Všechny ingredience nakonec zpracuje v míse v těsto.
  4. To rozvalujeme na plát o tloušťce 4 mm a vykrajujeme tvary. Ty klademe na pečící papír na plech.
  5. Perníčky sušíme v troubě po dobu 10-15 hodin na 50 °. Pokud máte sušičku, perníčky sušte v ní.

Oba druhy cukroví vydrží v chladu aspoň měsíc. Ale věřte, že budete mít co dělat, aby jste je do Vánoc nesnědly.

Zanechte mi komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Zkuste taky

Začněte psát hledaný výraz výše a stisknutím klávesy Enter vyhledejte. Stisknutím klávesy ESC zrušíte.

Zpět na začátek