Rozhodla jsem se pro Vás sepsat pár mých oblíbených receptů na Vánoce a začnu sladkým cukrawím.
Prvním receptem, který bych ráda posdílela je úžasná kávovo-kokosová roláda z knihy Zuzky Love of raw. Recept je velmi jednoduchý a moc dobrý. Ti z Vás, kdo měli minulý rok objednané moje vánoční cukroví, ho znají.
Postup na roládu:
Jako první si připravíme kávovo-kokosovou vrstvu. Namixujeme si zvlášť len a kokos. Přidáme kakao a vše spolu promixujeme. Je nutné, aby ingredience byly rozmixované do hladka a semínka a kokos pustily tuk. V míse tuto směs osladíme agáve, přilijeme kávu a hněteme rukama. Vypracujeme těsto, které si na vále, nebo stole s potravinářskou fólií rozválíme na plát. Tloušťku cca 4 mm.
Druhou vrstvu opět začneme mixováním strouhaného kokosu. Nechte jej pořádně pustit tuk. Musí vytvořit kašovitou konzistenci. Až to bude hotové, v míse jej smícháme s agávovým sirupem a kokosovým olejem. Tuto směs rovnoměrně rozetřeme na plát první připravené vrstvy. Roládu zamotáme jako šneka. Zabalíme ji do potravinářské fólie a necháme v lednice, nebo v chladnu odležet asi hodinu, až dvě.
Roládu krájíme na kolečka o libovolné tloušťce. Já jsem krájela asi 2 cm. Roláda vydrží v lednici velmi dlouho a je skvělým nepečeným druhem cukroví, které máte za hodinu hotové.
Postup na perníčky:
Příprava:
- Nejprve si pomeleme zvlášť mandle a len.
- Potom si pomixujeme datle, aby získaly mazlavou konzistenci.
- Všechny ingredience nakonec zpracuje v míse v těsto.
- To rozvalujeme na plát o tloušťce 4 mm a vykrajujeme tvary. Ty klademe na pečící papír na plech.
- Perníčky sušíme v troubě po dobu 10-15 hodin na 50 °. Pokud máte sušičku, perníčky sušte v ní.
Oba druhy cukroví vydrží v chladu aspoň měsíc. Ale věřte, že budete mít co dělat, aby jste je do Vánoc nesnědly.