Krásný předvánoční čas, nějak se nám to zase přehouplo a je tady konec adventu a brzy Vánoce. K Vánocům patří jemná, vláčná a na povrchu křupavá Vánočka podávaná s horkým kakaem. Tady je na ni recept. Je z celozrné mouky, bez vajec, mléka…však vy víte, taková zdravější verze.
Postup:
- Rozinky namočíme do rumu s teplou vodou. (na 30 minut) Před použitím je necháme okapat na sítku.
- Nahřejeme si v hrníčku na plotně 100 ml mléka a rozmícháme v něm dvě lžičky cukru a droždí. Kvásek necháme pracovat 15 minut.
- V míse smícháme mouku, špetku soli, 2/3 mandlí, okapané rozinky, muškátový oříšek, kůru z citrónu, vanilku, kokosový nektar, kokosový olej, kvásek a zbytek mléka (ten také trošku nahřejte, kdyby byl studený, těsto by nekynulo).
- Těsto nechte kynout na teplém místě, zakryté utěrkou asi 1-2 hodiny.
5. Poté si ho rozdělte podle celkové hmotnosti na 9 dílů. Z těch si vytvořte copy.
6. Zapleťte je podle postupu, který je na tomto videu: https://www.youtube.com/watch?v=dLOJwy3WuTw Doporučuju si v nastavení videa upravit rychlost přehrávání na minimální a postupovat po jednotlivých krocích. (Pokud pletení zvládáte bez pomoci, tak gratuluji)
7. Vánočku pomašlujte směsí mléka (asi 30 ml, lžičky kokosového oleje a posypejte zbytkem plátků mandlí.
8. Vánočku zakryjte utěrkou a na teplém místě nechte kynout další hodinu.
9. Do Vánočky zapíchněte 4 špejle. Ty slouží pro kontrolu propečení a hlavně z důvodu zpevnění jednotlivých pater Vánočky.
10. Vánočku pečte v horkovzdušné troubě 5 minut na 220 °, poté teplotu snižte na 160 ° a pečte dalších 45 minut. Pokud vytáhnete špejli a nebude na ní těsto, Vánočka je hotová.
11. Vánočku podávejte s domácí marmeládou, nebo javorovým sirupem, horkým kakaem, nebo čokoládou. Kreativitě se meze nekladou.