VEGAN ŠTĚDROVEČERNÍ MENU

Doba přípravy: 90 minut Počet porcí: 4 porce

Ingredience

Na kokosové řízečky budete potřebovat:

  • 250 g kokosové dužiny
  • 50 ml Tamari (sojové omáčky)
  • 70 ml olivového oleje
  • 2 lžičky drceného kmínu
  • 1 lžička sladké papriky

Obalení:

  • 200 g zlatého lnu
  • 100 g kešu
  • 2 lžíce lahůdkového droždí
  • špetka soli

Bramborový salát:

  • 1kg salátových brambor
  • 3 mrkve
  • 250g hrášku (mraženého, nebo konzervovaného)
  • půlka bulvy celeru
  • 200g nakládaných okurek
  • 1 cibule
  • 1 lžíce třtinového cukru
  • 3 lžíce octa (jablečného, vinného)
  • 1 šťavnaté a křupavé jablko
  • 1 lžička černé soli (seženete ji ve zdravé výživě, zajistí vajíčkovou chuť)
  • himalájská sůl
  • čerstvě mletý pepř
  • lák z okurek

Majonéza:

  • půl hrnku kešu
  • 1 lžíce šťávy z citrónu
  • 0,5 lžíce himalájské soli
  • hrst rozinek
  • ¼ hrnku vody
  • půl lžičky kurkumy

Pokud zrovna neholdujete kaprovi, máte rádi zdravé a vyvážené jídlo a zároveň si chcete v tento sváteční den pochutnat, zkuste tento odlehčený salát s kokosovými „řízečky“.

Kokosovou dužinu seženete již naporcovanou na e-shopu WILD COCO. Dá se také vydlabat z mladých kokosů, které jsou k sehnání ve větších zdravých výživách a supermarketech.

 

Postup:

Kokosové řízečky

  1. Nejprve si připravte marinádu na řízečky. Jednoduše v míse smíchejte veškeré ingredience a plátky dužiny mladého kokosu v ní nechte marinovat cca 12 hodin.
  2. Mezitím si připravte „strouhanku“ na obalení. V mixéru najemno rozmixujte zlatý len, kešu, lahůdkové droždí a sůl.
  3. V této směsi po namarinovaní řízečky obalte a sušte na plechu vyloženém pečícím papírem v sušičce, nebo troubě na 50 ° asi 6 hodin.

Bramborový salát

  1. Omyté brambory i se slupkou dejte vařit do hrnce se silně osolenou vodou.
  2. Do dalšího hrnce dejte vařit očistěnou mrkev a celer. Opět vařte v silně osolené vodě asi 20-30 minut. Zelenina nesmí být převařená, ale křupavá.
  3. Dále nasekejte oloupanou cibuli najemno a dejte ji vařit do vody s třtinovým cukrem, octem a 1 lžící himalájské soli. Cibule tak změkne a ztratí syrovou chuť. Zbylý vývar pak použijete do salátu.
  4. Mezitím si připravte majonézu. Rozmixujte kešu, vodu , šťávu z citrónu, kurkumu, rozinky a sůl do hladkého „krému“. Podle chuti můžete dosolit či opepřit.
  5. Po uvaření brambory, mrkev a celer nechte chvíli vychladnout. Brambory oloupejte. Nakrájejte je však teplé/vlažné, lépe tak natáhnout chuť. Krájejte na asi 0,5 – 1 cm kostičky.
  6. Oloupejte jablko, zbavte ho jádřince a nakrájejte jej na stejně velké kostičky.
  7. Vše dejte do větší mísy, přidejte majonézu, černou sůl, hrášek, uvařenou cibuli, nakrájené okurky, pepř a sůl. Nakonec vše zalijte vývarem z cibule a lákem z okurek (asi 100 ml) a jemně promíchejte, aby se chutě spojily.
  8. Myslete na to, že brambory natáhnou hodně chuti, proto solte a dochucujte přiměřeně. Salát nechte odležet přes noc a druhý den případně dochuťte.

Přeji Vám krásné svátky plné pohody, dobrého kvalitního jídla a krásného času stráveného s rodinou a přáteli. To je přece nejdůležitější!

Zanechte mi komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Zkuste taky

Začněte psát hledaný výraz výše a stisknutím klávesy Enter vyhledejte. Stisknutím klávesy ESC zrušíte.

Zpět na začátek