Pokud zrovna neholdujete kaprovi, máte rádi zdravé a vyvážené jídlo a zároveň si chcete v tento sváteční den pochutnat, zkuste tento odlehčený salát s kokosovými „řízečky“.
Kokosovou dužinu seženete již naporcovanou na e-shopu WILD COCO. Dá se také vydlabat z mladých kokosů, které jsou k sehnání ve větších zdravých výživách a supermarketech.
Postup:
Kokosové řízečky
- Nejprve si připravte marinádu na řízečky. Jednoduše v míse smíchejte veškeré ingredience a plátky dužiny mladého kokosu v ní nechte marinovat cca 12 hodin.
- Mezitím si připravte „strouhanku“ na obalení. V mixéru najemno rozmixujte zlatý len, kešu, lahůdkové droždí a sůl.
- V této směsi po namarinovaní řízečky obalte a sušte na plechu vyloženém pečícím papírem v sušičce, nebo troubě na 50 ° asi 6 hodin.
Bramborový salát
- Omyté brambory i se slupkou dejte vařit do hrnce se silně osolenou vodou.
- Do dalšího hrnce dejte vařit očistěnou mrkev a celer. Opět vařte v silně osolené vodě asi 20-30 minut. Zelenina nesmí být převařená, ale křupavá.
- Dále nasekejte oloupanou cibuli najemno a dejte ji vařit do vody s třtinovým cukrem, octem a 1 lžící himalájské soli. Cibule tak změkne a ztratí syrovou chuť. Zbylý vývar pak použijete do salátu.
- Mezitím si připravte majonézu. Rozmixujte kešu, vodu , šťávu z citrónu, kurkumu, rozinky a sůl do hladkého „krému“. Podle chuti můžete dosolit či opepřit.
- Po uvaření brambory, mrkev a celer nechte chvíli vychladnout. Brambory oloupejte. Nakrájejte je však teplé/vlažné, lépe tak natáhnout chuť. Krájejte na asi 0,5 – 1 cm kostičky.
- Oloupejte jablko, zbavte ho jádřince a nakrájejte jej na stejně velké kostičky.
- Vše dejte do větší mísy, přidejte majonézu, černou sůl, hrášek, uvařenou cibuli, nakrájené okurky, pepř a sůl. Nakonec vše zalijte vývarem z cibule a lákem z okurek (asi 100 ml) a jemně promíchejte, aby se chutě spojily.
- Myslete na to, že brambory natáhnou hodně chuti, proto solte a dochucujte přiměřeně. Salát nechte odležet přes noc a druhý den případně dochuťte.
Přeji Vám krásné svátky plné pohody, dobrého kvalitního jídla a krásného času stráveného s rodinou a přáteli. To je přece nejdůležitější!