Lilek jsem si za poslední dobu opravdu oblíbila, protože se díky jeho neutrální chuti dá jednoduše upravit. Pro mnohé právě to může být překážkou, jelikož neví, jak na něj. Nejdůležitější je ho správně nakrájet. Pokud ho nakrájíte na moc tlusté kousky, tak bude mít „houbovitou chuť“. Díky tomuto jednoduchému postupu vykouzlíte skvělý křupavý a chutný lilek, který jsem zkombinovala s tahini dipem.
V receptu jsem použila koření Sumac a Zaatar, které jsem si v poslední době hodně oblíbila. Toto koření se používá hojně v orientální kuchyni. Sumac má silně citrónovou chuť a Zaatar obsahuje směs syrského oregána, sumac, sezamová semínka a další (každá rodina si míchá svoji oblíbenou směs). Obě jsem koupila v obchodě Ebedou na Evropské 22. Doporučuji vyzkoušet 🙂
Postup:
- Lilek nakrájejte opatrně na podélné tenké proužky o tloušťce asi 3 mm.
- Rozpalte troubu na 200 stupňů.
- Plátky lilku můžete na chvíli nechat vypotit na papírové utěrce. Poté kapky vody otřete a lilek rozprostřete na pečící papír. Lilek potřete olivovým olejem, posolte, opepřete a posypte kořením.
- Dejte péct do trouby na 20 minut. Lilky musí být opečeny do tmavě hnědé barvy. Nebojte se „spálené“ barvy.
- Mezitím si připravte jednoduchý dip. Rozmíchejte (rozmixujte) do hladká jogurt s tahini a přidejte podle chuti koření sumac, nebo šťávu z citrónu. Popř. dosolte a dopepřete.
- Spálené lilky můžete doplnit o jemně opražené oříšky a semínka. Servírujte je s tahini dipem, posypané oříšky a kořením sumac. Můžete zakápnout olivovým olejem.