Crumbl jsem se chystala dělat už dlouho. Konečně přišla sezóna rebarbory, tak jsem jej mohla ozvláštnit o tuto řapíkatou zeleninu. Před druhou světovou válkou se rebarbora pěstovala hojně na polích. Dnes roste spíše na zahrádkách a její sezóna je právě teď v květnu a červnu. My si s ní připravíme „krambl“ – ovocný koláč zasypaný drobenkou.
Postup:
- Troubu rozehřejeme na 190 °.
- Omyjeme, oškrabeme a nakrájíme rebarboru na malé kousky (cca 2 cm). Omyjeme si jahody, nakrájíme je na drobné kousky a spolu s rebarborou je dáme do mísy.
- Přidáme nektar, sirup, škrob a citrónovou šťávu. Vše zamícháme.
- V druhé míse smícháme všechny ingredience na drobenku. Vynecháme pouze kokosový olej.
- Kokosový olej přilijeme na konec a pořádně rukama drobenku promícháme.
- Koláčovou formu si vyložíme pečícím papírem a spodek formy naplníme ovocnou směsí.
- Na to dáme rovnoměrně drobenku.
- Dáme zapéct do trouby asi na 35 minut.
- Koláč podáváme ještě teplý se zrmzlinou, posypaný oříšky. Je ale výborný i za studena. 🙂