Křupavé křehké těsto doplněné o kyselou rebarboru a křupavé mandle. Jednoduchý recept, který zvládne opravdu každý.
Postup:
1. Nejprve si připravíme těsto. V míse smícháme prosátou mouku s cukrem a solí. Přidáme nakrájené máslo a propracujeme jej s dalšími surovinami.
2. V mističce smícháme studenou vodu, ocet a dáme jej do rozpracovaného těsta. Vypracujeme nelepivé těsto, které bude držet dohromady. Pokud se těsto drobí, přidejte postupně malou lžičkou více studené vody.
3. Hotové těsto vyklopte na pracovní plochu, zabalte jej do fólie a nechejte odležet aspoň hodinu v lednici.
4. Mezitím si připravte náplň. Nakrájejte rebarboru na malé kousky a v míse ji jemně zamíchejte s cukrem, špetkou soli a vanilkou.
5. Rozehřejte si troubu na 200°C.
6. Na pomoučené pracovní ploše si rozválejte odležené těsto do tvaru kruhu o průměru 30-35cm a tloušťce 0,5cm. Opatrně vyválené těsto přeneste na plech vyložený pečícím papírem. (Můžete rozvalovat i na pečícím papíře.)
7. Rovnoměrně skládejte rebarboru do středu rozváleného těsta. Od kraje nechte volné asi 3-4cm po stranách kruhu.
8. Až budete mít vyskládanou náplň, složte okraje galetky na náplň.
9. Nakonec pomašlujte okraje těsta směsí mléka a sirupu a posypejte je mandlemi a kokosovým cukrem.
10. Pečte galetku 40-50 minut, nebo až budou okraje hezky do zlatova upečené. Doporučuji zkontrolovat po 35 minutách pečení.
11. Galetku podávejte s kopečkem zmrzliny, kokosové šlehačky, nebo politou javorovým sirupem.
Pokud budete koláč zkoušet, určitě mi dejte vědět, jak se povedl 🙂
můzu se zeptat co je to nemaslo??
Dobrý den, omlouvám se za pozdní odpověď. Nemáslo je rostlinná alternativa másla https://www.nemleko.cz. V současné chvíli není k sehnání, dá se nahradit Alsanem: https://www.puroshop.cz/eshop/bezlepkove/alsan-bio-margarin.