Miluju quinou pro její nutriční hodnoty. Obsahuje sice cca 60 g sacharidů, ale zároveň cca 14 g bílkovin na 100 g. Je velmi výživná a chutná. Určitě ji nechci nadřazovat nad ostatní obilniny, naopak si myslím, že pokud koupíte kvalitní zrna, nemusíte nutně tvořit bezlepkovou verzi.
Když tady tato úžasná superpotravina je, chci ji využít a představit Vám můj recept. Chutě quinoi a květáku se zde propojí skrz krémovou omáčku z tahini a máta s citronem krásně ozvláštní celkový dojem.
Postup:
- Quinou propláchneme teplou vodou a dáme s 400 ml vody vařit na 15 minut.
- Mezitím si nakrájíme na drobno hlavičky květáku.
- Na pánvi si na rozpáleném oleji orestujeme do zlatova na drobno nasekanou cibuli a česnek.
- Přidáme květák a krátce ho opečeme.
- Přidáme koření kari, sůl, nasekané listy máty a pastu tahini.
- Zalijeme vodou a šťávou z citronu, směs pořádně promícháme a na mírném plameni vaříme, dokud nezmizí všechna voda.
- Na závěr přidáme uvařenou quinou a chvíli orestujeme, aby se spojily všechny chutě.
- Jídlo je hotové a můžeme ho servírovat se snítkou máty.
Opakovaně vařím, moc dobrý👍
Hezký den, moc děkuji za komentář. Těší mě, že recept chutná 🙂
Lenka
Nevedela jsem co s kvetakem. Doma jsem mela quinou i tahini. Mata byla v kvetinaci. Moc dobre a zajimave jidlo. Uvarim zase. Dekuji za inspiraci.
Moc děkuji za hezký komentář. Jsem ráda, že chutnalo 🙂 hezký den, Lenka