QUICHE

Doba přípravy: 60 minut Počet porcí: 10 porce

Ingredience

Těsto:

  • 250 g hladké špaldové mouky
  • lžička kypřícího prášku
  • lžička soli
  • 100 ml oleje
  • 100 ml vody

Náplň:

  • 3 balení tofu (natural, nebo třeba uzeného)
  • 1 balení rostlinné smetany
  • 100 g sušených rajčat (můžete použít i čerstvá)
  • 1 červená a 1 žlutá cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 3 lžíce lahůdkového droždí
  • 500 g čerstvého špenátu
  • 1 střední cuketa
  • bylinky – rozmarýn, oregáno, bazalka – nebo bazalkové pesto
  • lžička soli
  • čerstvě mletý pepř
  • lžička černé soli (nemusí být, ale koláči dodá vajíčkovou chuť)

Konečně jsem objevila skvělý recept na slaný koláč qiuche v rostlinné verzi a tak se s vámi o něj dnes podělím. Quiche měl velký úspěch na marketu v Brně a u nás doma. Ingredience v náplni se dají měnit podle sezóny, nebo toho, co zrovna máte doma. Mě zbyla cuketa, takže tento konrétně je i s cuketou. 🙂 Koláč se dá jíst teplý i studený. Je ideální na snídani, nebo i jako hlavní chod. Hodí se i jako skvělé pohoštění pro návštěvy a např. i na blížící se oslavu Nového roku.

Postup:

  1. Všechny ingredience na těsto si pořádně prohněteme v míse, těsto zabalíme do fólie a necháme uležet v lednice mezitím, co si připravíme náplň.
  2. Náplň: Nakrájíme si na drobno cibulku a česnek. Osmahneme je na olivovém oleji. Přidáme rajčata, cuketu se špenátem a chvíli je podusíme pod poklicí. Špenát výrazně zmenší svůj objem.
  3. V mixéru si mezitím rozmixujeme tofu, smetanu, lahůdkové droždí, lžičku soli, černou sůl, pepř a bylinky, nebo 3 lžíce bazalkového pesta.
  4. Až bude směs na pánvi hezky opečená, vmícháme do ní tekutou směs z mixéru a vše podle chuti osolíme, nebo opepříme.
  5. Vytáhnete si těsto z lednice a rozválíme si ho na plát o velikosti formy na qiuche a ještě trošku. Musíme totiž počít s okraji koláče. Takto rozválené těsto dáme do formy vyložené pečícím papírem. Pořádně těsto zatlačíme i do krajů, přebývající těsto odřízneme.
  6. Těsto ještě před pečením prosekneme nožem na dně a nalijeme na něj náplň z pánve. Stěrkou zarovnáme povrch a dáme péct do rozpálené trouby při 180° asi 40-45 minut.
  7. Koláč krájíme nejlépe po vychladnutí druhý den. Docílíme tak rozležených chutí a quiche se bude lépe krájet.
  8. Podáváme ho buď studený, nebo ohřátý v troubě.

 

Zanechte mi komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Zkuste taky

Začněte psát hledaný výraz výše a stisknutím klávesy Enter vyhledejte. Stisknutím klávesy ESC zrušíte.

Zpět na začátek