Konečně jsem objevila skvělý recept na slaný koláč qiuche v rostlinné verzi a tak se s vámi o něj dnes podělím. Quiche měl velký úspěch na marketu v Brně a u nás doma. Ingredience v náplni se dají měnit podle sezóny, nebo toho, co zrovna máte doma. Mě zbyla cuketa, takže tento konrétně je i s cuketou. 🙂 Koláč se dá jíst teplý i studený. Je ideální na snídani, nebo i jako hlavní chod. Hodí se i jako skvělé pohoštění pro návštěvy a např. i na blížící se oslavu Nového roku.
Postup:
- Všechny ingredience na těsto si pořádně prohněteme v míse, těsto zabalíme do fólie a necháme uležet v lednice mezitím, co si připravíme náplň.
- Náplň: Nakrájíme si na drobno cibulku a česnek. Osmahneme je na olivovém oleji. Přidáme rajčata, cuketu se špenátem a chvíli je podusíme pod poklicí. Špenát výrazně zmenší svůj objem.
- V mixéru si mezitím rozmixujeme tofu, smetanu, lahůdkové droždí, lžičku soli, černou sůl, pepř a bylinky, nebo 3 lžíce bazalkového pesta.
- Až bude směs na pánvi hezky opečená, vmícháme do ní tekutou směs z mixéru a vše podle chuti osolíme, nebo opepříme.
- Vytáhnete si těsto z lednice a rozválíme si ho na plát o velikosti formy na qiuche a ještě trošku. Musíme totiž počít s okraji koláče. Takto rozválené těsto dáme do formy vyložené pečícím papírem. Pořádně těsto zatlačíme i do krajů, přebývající těsto odřízneme.
- Těsto ještě před pečením prosekneme nožem na dně a nalijeme na něj náplň z pánve. Stěrkou zarovnáme povrch a dáme péct do rozpálené trouby při 180° asi 40-45 minut.
- Koláč krájíme nejlépe po vychladnutí druhý den. Docílíme tak rozležených chutí a quiche se bude lépe krájet.
- Podáváme ho buď studený, nebo ohřátý v troubě.