Tuto pomazánku si zamilujete. Kombinace pečené petržele a zkaramelizované cibulky vytvoří dokonalou „umami“ chuť a budete si chtít s každým dalším soustem přidat víc. Pokud budete pomazánku dělat pro návštěvu, či pro rodinu, která neholduje zelenině, tak jim nejprve hlavní surovinu zatajte. Já jsem kolegy v práci nechala nejprve ochutnat a nevěřili mi, že je uvnitř petržel, kterou normálně nejí 😀
Postup:
- Petržel oškrabte a nakrájejte na 2-3 cm kostky.
- Cibuli rozkrojte na půl a dejte spolu s petrželí a česnekem na plech vyložený pečícím papírem. Pokapte zeleninu olejem a dejte péct do trouby na 200 stupňů na 30 minut. Česnek vydělejte o něco dřív. Petržel pečte do změknutí.
- Upečenou cibuli a česnek oloupejte a dejte spolu s petrželí do mixéru/ideálně sekáčku. Přidejte 2-3 lžíce oleje, sůl, čerstvě namletý pepř, lžičku citrónu a mixujte do hladka.
- Pomazánku podávejte na chlebu, s hranolkami ze zeleniny a všechny ozdobte bylinkami.