Jednoduchý polentový koláč – tudíž je bez lepku. Sezónně můžete zeleninu na koláči měnit a experimentovat s tím, co právě máte doma. V rámci omezení odpadu klidně použijte zvadlé lístky špenátu, zavařenou rajčatovou šťávu od babičky, usušené bylinky…Zkrátka do polentového koláče můžete dát to, co zrovna máte ve špajzu.
Koláč nejlépe chutná druhý den, jelikož hezky zatuhne a chutě se propojí.
Postup:
- Do hrnce dejte kukuřičnou polentu, zalijte ji mlékem a 350 ml vody a přiveďte k varu. Přidejte 1 lžíci sušené bazalky a tymiánu, osolte a opepřete.
- Mezitím si uvařte 3 celé brambory, oloupejte je a nakrájejte na tenké plátky.
- Uvařenou polentu rozetřete na plech vyložený pečícím papírem. Potřete rajčatovým protlakem a na povrch dejte plátky brambor, na tenko nakrájené plátky cukety, nastrouhané tofu a nakrájenou cibuli. Celý plech zalijte rýžovou smetanou. Posypejte tymiánem, posolte a opepřete.
- Dejte péct do trouby rozpálené na 200 stupňů na 35 minut.
- Po upečení nechte koláč chvíli vychladnout a poté podávejte.