Obecně v kuchyni nejraději používám jednoduché suroviny a omáčky nejsou něco, co bych používala denně. Jestli mi ale něco zjednodušilo vaření, tak je to právě POKE omáčka od Kikkoman. Díky ní totiž vykouzlíte bowl, jako z havajské restaurace.
Tato jemně pikantní omáčka je složena z kvalitní sójové omáčky s opečeným sezamovým olejem a s nádechem citrónové šťávy. Nejraději ji mám právě v poke, což je směs čerstvé zeleniny a ovoce, rýže a v mém podaní tofu. Přináším vám recept, jak tuto barevnou misku můžete připravit. Určitě mi dejte vědět, jaké jsou vaše oblíbené kombinace ovoce a zeleniny.
Postup:
- Tofu na noc zabalte do utěrky, aby vsáklo přebytečnou vodu.
- Druhý den tofu nakrájejte na malé kostičky.
- V menší míse smíchejte poké omáčku, chilli pastu, utřené stroužky česneku, nastrouhaný zázvor a kousky oloupané cibule nakrájené na tenko.
- Do misky přidejte tofu a nechte 10 minut marinovat.
- Mezitím si připravte rýži. Důkladně ji propláchněte vlažnou vodou a dejte ji vařit spolu s 2 hrnky vody a lžičkou soli. Jakmile rýže začne vařit, tak ji stáhněte na minimum a vařte do měkka asi 20-25 minut.
- Hotovou rýži nechte vychladnout.
- Okurek, ředkvičky, zelí a avokádo nakrájejte na tenké plátky.
- Mango oloupejte a okrájejte ho od pecky.
- Do každé misky rovnoměrně naservírujte rýži, marinované tofu, zeleninu, zasypte sezamovými semínky a polijte zbytkem poké omáčky, která zbyla z tofu.
- Bowl můžete sezónně plnit různými druhy zeleniny i ovoce.