PODZIMNÍ JABLEČNÝ KOLÁČ

Doba přípravy: 40 minut Počet porcí: 12 porce

Ingredience

  • 95 g rozmixovaných vlašských ořechů
  • 85 g rozmixovaných mandlí
  • 1 lžíce pyré z jablek
  • 1 lžička skořice
  • pár kapek rumu
  • 1 lžíce změklého Alsanu 
  • 4 jablka
  • 300 ml kokosové smetany
  • 2 lžíce pyré z jablek

Přichází podzim a s ním sice ubývá čerstvého ovoce a zeleniny na zahrádce, ale přichází čas jablek. Tyto jsou padaná a mírně nakyslá, ale v koláči chutnají skvěle a neubírá jim to na kráse ani chuti. Dobře skladovaná jablka vydrží celou zimu, nebo do té doby než je sníte. V koláči je můžete nahradit hruškama, stejně jako to udělala Janina, která je mi inspirací pro vytvoření tohoto koláče. Upravila jsem několik ingrediencí a vznikla tato rostliná verze.

Postup:

  1. Troubu předehřejte na 180°C. V sekáčku rozmixujte mandle a vlašské ořechy. V menší míse smíchejte ořechovou mouku, rum, alsan a lžíci jablečného pyré. Vypracujte lžící, nebo rukama těsto.
  2. Vyložte si koláčovou/dortovou formu pečícím papírem. Prsty rovnoměrně namačkejte těsto na dno i boky (asi do výšky 2-3 cm).
  3. Jablka oloupejte, překrojte napůl, zbavte je jadřinců a nakrájejte je na tenké plátky. Jablka dejte rovnoměrně na těsto a posypte je skořicí. Dejte péct na 10 minut do trouby.
  4. Mezitím si připravte náplň. Plechovku smetany před otevřením protřepejte, poté nalijte do misky a metličkou rozmíchejte dvě lžíce jablečného pyré. Můžete přidat i vanilku, pokud máte. 🙂
  5. Formu vydělejte z trouby a tekutou směs nalijte mezi jablka.
  6. Dejte péct na 25 minut do trouby. Koláč po vytažení z trouby nechte úplně vychladnout a poté jej dejte ještě zatuhnout do lednice.
  7. Můžete servírovat! 🙂

 

Zanechte mi komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Zkuste taky

Začněte psát hledaný výraz výše a stisknutím klávesy Enter vyhledejte. Stisknutím klávesy ESC zrušíte.

Zpět na začátek