Ať už letos budete péct jakékoliv cukroví, tak perníčky rozhodně vynechat nemůžete. Tyto jsou navíc bez lepku – z pohankové mouky a veganské. Ale nebojte se, že byste poznali rozdíl od těch klasických.
Postup:
- Nejprve si v míse prosejte mouku, moučkový cukr, kakao, koření a prášek do pečení.
- Do menšího hrnce dejte změklý Alsan a sirup. Rozehřejte tak, aby se spojily a nechte chvíli vychladnout.
- Mezitím si připravte v hrníčku “vajíčko” – psyllium s vodou. Nechte nabobtnat a poté do něj přilijte rostlinné mléko.
- Nakonec vypracujte těsto buď v robotu, nebo ručně tak, že smícháte sypkou směs s mokrými ingrediencemi. Těsto dejte do lednice uležet alespoň na 5 hodin.
- Nachystejte si vykrajovátka, těsto si rozdělte na polovinu a jednu z nich nechte v lednici. Tu druhou rozválejte na pomoučené ploše na tloušťku cca 4 mm. Vykrajujte z těsta tvary (nejlépe podobné velikosti na jeden plech, aby se upekli rovnoměrně) a jednotlivé perníčky dejte na plech vyložený pečícím papírem, nebo silikonovou podložkou.
- Rozehřejte troubu na 170 stupňů a pečte 12-13 minut.
- Perníčky nechte vychladnout a poté je můžete ozdobit cukrovou polevou.
- Jednoduše si prosejete do vyšší plastové nádoby cukr, přidáte vodu z cizrny (která nahrazuje bílek) a šťávu z citrónu. Tyčovým mixérem, nebo šlehačem (pokud nemáte tak i ruční metličkou) směs chvíli zpracujte.
- Polevu dejte do zdobícího sáčku a perníčky ozdobte.