PEČENÝ PÓREK

Doba přípravy: 40 minut Počet porcí: 3 porce

Ingredience

  • 2 ks pórku
  • olivový olej (3-4 lžíce)
  • pepř
  • sůl

Pórek je hodně podceňovaná zelenina. Já osobně jsem ho nikdy nebyla fanouškem, ale to se s pečeným pórkem změnilo. Velmi rychle se stal mým oblíbencem a nesmí chybět v týdenním nákupu. Navíc je to lokální a velmi dostupná surovina. Pečením pórek nejen změkne, ale krásně zkaramelizuje a zesládne. Zkuste to a vsadím se, že si ho zamilujete stejně jako já.

Pečený pórek můžete podávat jako přílohu, já k němu často upeču i jinou zeleninu nebo tempeh. Případně ho nakrájím a přidám do smažené rýže. Po upečení ho můžete uchovávat v lednici ještě pár dní.

Postup:

  1. Pórek je uvnitř občas špinavý od hlíny, můžou zde být suché listy či nějací brouci, tudíž ho pořádně opláchněte vodou a zbavte suchých svrchních listů.
  2. Plech vyložte dvěma na sebe položenými pečícími papíry (do receptu jde poměrně dost oleje a takhle vám papír neprosákne) a troubu nahřejte na 180 stupňů na horký vzduch.
  3. Očištěný pórek nakrájejte na 3-4 části a ty ještě podélně přepulte nožem.
  4. Pórek dejte na plech a z obou stran jej pokapejte olivovým olejem, posolte a opepřete.
  5. Pórek pečte 15 minut z každé strany, tudíž 30 minut dohromady.
  6. Podávejte jen tak jako předkrm nebo jako přílohu.

Zanechte mi komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Zkuste taky

Začněte psát hledaný výraz výše a stisknutím klávesy Enter vyhledejte. Stisknutím klávesy ESC zrušíte.

Zpět na začátek