Pórek je hodně podceňovaná zelenina. Já osobně jsem ho nikdy nebyla fanouškem, ale to se s pečeným pórkem změnilo. Velmi rychle se stal mým oblíbencem a nesmí chybět v týdenním nákupu. Navíc je to lokální a velmi dostupná surovina. Pečením pórek nejen změkne, ale krásně zkaramelizuje a zesládne. Zkuste to a vsadím se, že si ho zamilujete stejně jako já.
Pečený pórek můžete podávat jako přílohu, já k němu často upeču i jinou zeleninu nebo tempeh. Případně ho nakrájím a přidám do smažené rýže. Po upečení ho můžete uchovávat v lednici ještě pár dní.
Postup:
- Pórek je uvnitř občas špinavý od hlíny, můžou zde být suché listy či nějací brouci, tudíž ho pořádně opláchněte vodou a zbavte suchých svrchních listů.
- Plech vyložte dvěma na sebe položenými pečícími papíry (do receptu jde poměrně dost oleje a takhle vám papír neprosákne) a troubu nahřejte na 180 stupňů na horký vzduch.
- Očištěný pórek nakrájejte na 3-4 části a ty ještě podélně přepulte nožem.
- Pórek dejte na plech a z obou stran jej pokapejte olivovým olejem, posolte a opepřete.
- Pórek pečte 15 minut z každé strany, tudíž 30 minut dohromady.
- Podávejte jen tak jako předkrm nebo jako přílohu.