Končí léto a s ním i sezóna čerstvého ovoce a zeleniny. Jelikož našim rajčatům se letos bohužel nedařilo, celé léto mne jimi zásobovala babička a taťka. Taťkovým se dokonce tak dařilo, že i přes zářijové ochlazení krásně plodí.
Jsem zastáncem konzumace čerstvých plodin a ne jejich zavařování. Co ale miluju jsou sušená rajčata. Jenže u nás není tak spalující sluníčko jako v Itálii, aby se na něm vysušily.
Připravila jsem tento recept na pečená rajčata naložená olivovém oleji s česnekem a rozmarýnem, aby jste si je, jako já, mohli vychutnat vždy, když na ně dostanete chuť a nemuseli do obchodu. Protože když máte v komoře sklenici s naloženými rajčaty, můžete je snadno přidat do těstovin, bagety, salátu, nebo je jíst jen tak jako delikatesu.
Postup:
- Rajčata si rozkrájíme na půlky a vyskládáme je na plech vyložený pečícím papírem.
2. Pečeme je 90 minut na 180 ° v horkovzdušné troubě. (Jak vidíte, mně se trošku připekly, ale to jen proto, že jsem chtěla dostat přebytečnou vodu pryč a přidala jsem stupně. Což není potřeba)
3. Upečená rajčata potřeme směsí z vylisované česneku, obraných lístečků tymiánu, olivového oleje a lžíce soli.
4. Nachystáme si sklenici (zavařovačku), kterou budeme plnit rajčaty. Půlky rajčat přiklopíme k sobě a vyskládáme jimi sklenici tak, aby byly na sobě těsně.
5. Do sklenice můžeme přidat ještě zbylé snítky tymiánu a rajčata zalijeme olivovým olejem až po okraj.
6. Uchováváme v lednici.
Jednoduché a pritom tak chutné. Ďakujem za recept Leničko sluníčko
Děkuji Aničko za krásný komentář 🙂