Sezóna medvědího česneku je tady! Tato bylina často zaměnitelná s konvalinkou však vyčnívá z davu svojí pronikavou česnekovou vůni. Medvědí česnek je úžasný čistič krve (jen si dejte pozor, ať to s ním nepřeženete jako já, umí způsobit žaludeční i kožní potíže) a roste jen pár týdnů v roce. Tak vyrazte do přírody na sběr a vyzkoušejte tento jednoduchý recept!
Postup:
- Nejprve si dáme vařit pohanku. Dáme ji vařit spolu s 300 ml vody. Necháme na mírném plameni 10 minut vařit a poté vypneme sporák a necháme 10 minut dojít.
- Oloupeme si 1 cibuli a nakrájíme ji na drobno.
- Nakrájíme si tempeh na malé kostičky.
- Mezitím co se nám uvaří pohanka si vyrobíme pesto z medvědího česneku.
- V sekáčku nebo v mixéru zpracujeme 6 lžic olivového oleje, 50 g medvědího česneku, sůl, pepř a hrst slunečnicových semínek. Mixujeme asi 2 minuty do hladka. (Pokud se vám zdá pesto moc hrubé, tak přidejte olej)
- V hlubší pánvi si rozehřejeme 2 lžíce olivového oleje a opečeme na něm cibulku. Přidejte tempeh a opečte jej do zlatova.
- Poté přidejte dvě hrsti špenátu a nakonec zamíchejte uvařenou pohanku.
- Směs dosolte a opepřete. Podávejte posypané opraženými slunečnicovými semínky.