Dlouho jsem hledala recept na perfektní lívance. Nakonec jsem na něj přišla. A jelikož jsem jako každý rok dostala švestky od setřenice ze sadu, trošku jsem je opila a s lívanci (i samotné) chutnaly neskutečně. Takže by škoda se nepodělit o recept. Je sezóna a tak české švestky najdete i v obchodě a na trzích. A čerstvé fíky jsou taky konečně za přijatelnou cenu běžně v Lidlu a dalších obchodech
Postup:
- V míse smíchejte suché suroviny: mouku, prášek do pečení, cukr a sůl.
- V další misce pořádně promíchejte mléko s olejem, vodou a vanilkou. Směs se logicky nespojí, kvůli odlišné hustotě kapalin.
- Do mísy se suchými ingrediencemi pomalu metličkou vmíchejte tekutou směs. Pořádně promíchejte a asi 5 minut nechte uležet.
- Mezitím se připravíme směs ze švestek:
- Asi 20 švestek jsem odpeckovala a nakrájela na menší kousky. Dala jsem je do menšího hrnce a podlila je 150 ml vody, lžící rumu, lžičkou cukru a 10 kapkami vanilky od Grešíka. Směs jsem na středním plameni přivedla k varu a počkala až se (skoro) vypaří voda, švestky se opijou a zkaramelizují.
- Pánev si pomašlujte olejem a lívance pečte na středním plameni.
- Vždy, když se začnou tvořit na povrchu bublinky, lívanec otočte a opečte z druhé strany.
- Lívance servírujte polité omáčkou ze švestek.