Mazanec patří k Velikonocím a dle tradice se jí na Bílou sobotu. Je z kynutého těsta, posypaný mandlemi a plný rozinek.
Postup:
- V hrníčku si na plotně ohřejeme 100 ml mléka. Přidáme lžičku cukru a droždí. Necháme vyběhnout kvásek cca 15 minut.
- Mezitím si ve větší míse smícháme mouku, cukr, kůru z citronu, muškátový oříšek, špetku soli, vanilku, lžíci rumu, zbytek mléka, rozinky, rozpuštěný kokosový olej a 50 g mandlí.
- Přidáme kvásek a necháme těsto hníst v robotu, nebo suroviny pořádně zapracujeme rukama.
- Těsto dáme kynout na 1 hodinu. Buď do trouby předehřáté na 50 stupňů, na topení, nebo do vodní lázně. Tu vytvoříme tak, že mísu s těstem (kovovou) položíme do další mísy, kterou zalijeme horkou vodou. Díky teplé vodě těsto krásně vykyne.
- Nakonec si rozehřejeme troubu na 180 °. Pomoučíme si vál, vyklopíme na něj těsto a vytvarujeme bochník. Ten dáme na plech vyložený pečícím papírem.
- Střed mazance nastřihneme, nebo nařízneme do kříže. Povrch pomašlujeme rostlinným mlékem a posypeme zbytkem mandlí.
- Pečeme při 180 ° 15 minut a poté na 150 ° 40 minut.
Mazanec se dá namazat dobrou domácí marmeládou, sirupem, nebo oříškovým máslem. Pokud ho nestihnete sníst čerstvý, dá se rozpéct a udělat z něj sladké toasty. 🙂 Odkaz na french toasty: https://www.cernajaknoc.cz/index.php/2018/04/02/french-toast/