Makový závin je takovou mojí vzpomínkou na dětství a na moji vzdálenější babičku ze Slovenska. Mák bereme od druhé babičky Růženky, která ho kupuje v Drásově přímo od farmáře. Je moc dobrý a jsem ráda za takový zdroj. Připravuji ho z kynutého těsta, ale jeho příprava je lehká. 🙂
Postup:
- V malém hrnci si ohřejeme mléko. Odstavíme a necháme trošku vychladnout, asi 10 minut.
- V míse si smícháme prosátou mouku se špetkou soli. Uprostřed uděláme důlek a rozdrobíme do něj droždí. Zasypeme cukrem a zalijeme vlažným mlékem. Zasypeme moukou a necháme startovat droždí, asi 15 minut do jeho ,,vyběhnutí“.
- Potom přidáme olej, vodu, hrašku a vypracujeme ručně těsto. Mísu přikryjeme utěrkou nebo fólií a dáme kynout na teplé místo. Buď k topení, nebo na chvíli rozehřejeme troubu na 50 stupňů a vypneme. Necháme kynout asi hodinu.
- Mezitím si připravíme náplň. Umeleme si mák a v mixéru ho smícháme se sušenými švestkami, datlemi, skořicí a troškou vody. Umixujeme v hladkou směs. Můžeme přidat i trošku rostliného mléka a směs lehce provařit v hrnci na plotně. Dosladíme dle chuti.
- Zapneme si troubu na 180 °.
- Vykynuté těsto vyklopíme na moukou poprášený stůl a vyválíme na obdelník s rozměry 40 cm na délku a 25 cm na šířků.
- Na těsto stěrkou rovnoměrně rozetřeme připravenou náplň. Musíte mít konzistenci marmelády. Pokud by byla moc tekutá, vyvařte z ní trošku vody jednoduše tak, že ji v hrnci povaříte.
- Závin stáčejte pomalu dovnitř, až ze strany bude jako šnek. Konce zahněte dovnitř. Závin dejte na plech vyložený pečícím papírem a jeho povrch potřete pomocí mašlovačky mlékem.
- Pečte při 180 ° cca 30 minut. Dbejte však u pečení v potaz zkušenosti s vaší troubou.
- Až bude závin do zlatova upečený, vydělejte jej z trouby, nechte vychladnout a servírujte s dobrým kafem.
Možná se divíte, že moje náplň je do fialova. Přidala jsem totiž trošku višňové marmelády do náplně 🙂 Nebojte se experimentovat!
Skvělý!!! Právě zase peču 🙂
Omlouvám se za pozdní odpověď! To mám radost!:-)