Kdysi je naše babičky pekly na rozpálených kamnech a vůně brambor provoněla celý dům. Bramborové placky, kterým se také přezdívá lokše jsou nesmírně jednoduché a v kombinaci s povidly jsou dokonalým prostým jídlem. Jo a když povidla, tak jedině od babičky a Šufana!
Postup:
- Brambory i se slupkou uvařte ideálně den dopředu. Nechte je vychladnout a oloupejte je.
- Nastrouhejte na jemném struhadle a postupně přisypávejte mouku. Nedávejte mouky zbytečně moc, aby placky zůstaly vláčné.
- Z vypracovaného těsta vyválejte váleček a ten nakrájejte na rovnoměrné kousky.
- Kousky těsta potom rozválejte na placku.
- Placku opékejte na sucho na nepřilnavé pánvi.
- Po opečení placku z obou stran pomašlujte máslem.
- Podávejte namazané povidly.