Lilek je moje oblíbená surovina a v létě ji v kuchyni používám často. Tyto lasagne jsou super odhlečené právě díky nahrazení těstovin lilkem. Vše doplňuje chuť čerstvě natrhaných vyzrálých rajčat a bazalky ze zahrádky. Recept je rychlý, bez lepku a živočišných surovin.
Postup:
- Lilek omyjeme vodou a usušíme. Nakrájíme jej na kolečka tlustá asi 0,5 cm. Na plech vyložený pečícím papírem dáme kolečka lilku a posolíme je z obou stran. Necháme z lilku za 20 minut „vypotit“ přebytečnou vodu. Po uplynulé době je otřeme kuchyňskou utěrkou, nebo ubrouskem.
- Lilek dáme péct do rozehřáté trouby při 180 ° na 15 minut.
- Mezitím si připravíme rajčatovou omáčku. Oloupeme cibuli, nakrájíme ji na drobno a osmahneme v hlubší pánvi na olivovém oleji. Přidáme pokrájená rajčata a postrouhanou mrkev na drobno. Chvíli vše orestujeme a nakonec necháme podusit asi 3 minuty pod pokličkou.
- V lisu rozmačkáme česnek a přidáme jej do omáčky. Vše dochutíme pepřem a solí a na závěr přidáme na drobno natrhanou bazalku. TIP NAVÍC: Půlku omáčky jsem rozmixovala v mixéru a zase jsem ji vrátila do pánve, aby měla hutnější konzistenci.
- Připravíme si nastrouhaný sýr, pekáč na lasagne a upečené lilky.
- Nejprve do pekáče dáme na dno trošku omáčky, poté vrtsvíme vždy lilky, rajčatová omáčky, sýr a nakonec lístky bazalky. Celý proces opakujeme. Mně suroviny vyšly na 3 vrstvy. Použila jsem skleněnou mísu o průměru 23 cm.
- Vršek opět posypeme sýrem a bazalkou. Přikryjeme víkem pekáče, nebo alobalem a dáme péct do trouby rozehřáté na 180 ° po dobu 20 minut a na 10 minut bez víka, aby se vršek hezky zapekl.
- Hotové lasagne necháme nejlépe půl hodinky při pokojové teplotě, budou se lépe nabírat. I tak nečekejte, že se budou nabírat tak dobře jako ty klasické, ale chuť je famózní. 🙂