Jestli mi nějaké jídlo připomíná dětství, tak je to koprovka. Na zahradě nám kopr rostl snad všude jako plevel, proto mám s jeho vůni spojenou procházku mezi záhony. Protože moc neholduji knedlíkům, zvolila jsem jako přílohu rané brambory, které už jsou od začátku června k dostání na trzích a jsou dokonalé!
Postup:
- Nejprve si připravte kešu smetanu. Kešu ořechy se musí dopředu namočit alespoň na 2 hodiny.
- Poté je rozmixujte s 500 ml vody. Přeceďte přes plátýnko a vzniklou smetanu nařeďte s dalším půl litrem vody.
- Hustou směs kešu, která vám zbyla z výroby mléka smíchejte v mixéru (spíše menší, používám sekáček) s lahůdkovým droždím, 1 lžící slunečnicového oleje, půl lžičkou soli a lžící agávového sirupu. Mixujte asi 2 minuty, dokud nevznikne hladká pasta.*
- V mezičase si dejte vařit brambory. Pokud máte ranné, stačí je vařit 15 minut v osolené vodě s lžičkou kmínu.
- Na omáčku si připravte střední hrnec. Na něm rozpalte 3 lžíce oleje a zaprašte moukou, tím vznikne jíška, kterou krátce restujte. Připravte si metličku a postupně rychlými pohyby zamíchávejte kešu mléko do jíšky. Nakonec přidejte hrst na drobno nasekaného kopru.
- Přiveďte k varu a na závěr přidejte 5 lžic připravené kešu pasty. Stáhněte z plamene, přidejte sůl, pepř, agávový sirup (popř. cukr) a ocet podle chuti.
- Omáčku podávejte s bramborem ozdobenou čerstvým koprem.
*Část pasty vám zbyde, můžete ji použít např. do omáčky na těstoviny.