KOPROVKA S BRAMBORAMA

Doba přípravy: 60 minut Počet porcí: 4 porce

Ingredience

Omáčka:

  • 200 g kešu ořechů
  • 1 l vody
  • 1 lžíce škrobu
  • 1 lžíce lahůdkového droždí
  • 4 lžíce agávového sirupu
  • 4 lžíce slunečnicového oleje
  • 5 lžic celozrnné špaldové mouky
  • 1-2 lžíce jablečného octa
  • sůl
  • pepř
  • čerstvý kopr (asi 5-6 větviček)

Příloha:

  • rané brambory (skvělé jsou i Grenaillle)

Jestli mi nějaké jídlo připomíná dětství, tak je to koprovka. Na zahradě nám kopr rostl snad všude jako plevel, proto mám s jeho vůni spojenou procházku mezi záhony. Protože moc neholduji knedlíkům, zvolila jsem jako přílohu rané brambory, které už jsou od začátku června k dostání na trzích a jsou dokonalé!

Postup:

  1. Nejprve si připravte kešu smetanu. Kešu ořechy se musí dopředu namočit alespoň na 2 hodiny.
  2. Poté je rozmixujte s 500 ml vody. Přeceďte přes plátýnko a vzniklou smetanu nařeďte s dalším půl litrem vody.
  3. Hustou směs kešu, která vám zbyla z výroby mléka smíchejte v mixéru (spíše menší, používám sekáček) s lahůdkovým droždím, 1 lžící slunečnicového oleje, půl lžičkou soli a lžící agávového sirupu. Mixujte asi 2 minuty, dokud nevznikne hladká pasta.*
  4. V mezičase si dejte vařit brambory. Pokud máte ranné, stačí je vařit 15 minut v osolené vodě s lžičkou kmínu.
  5. Na omáčku si připravte střední hrnec. Na něm rozpalte 3 lžíce oleje a zaprašte moukou, tím vznikne jíška, kterou krátce restujte. Připravte si metličku a postupně rychlými pohyby zamíchávejte kešu mléko do jíšky. Nakonec přidejte hrst na drobno nasekaného kopru.
  6. Přiveďte k varu a na závěr přidejte 5 lžic připravené kešu pasty. Stáhněte z plamene, přidejte sůl, pepř, agávový sirup (popř. cukr) a ocet podle chuti.
  7. Omáčku podávejte s bramborem ozdobenou čerstvým koprem.

*Část pasty vám zbyde, můžete ji použít např. do omáčky na těstoviny.

Zanechte mi komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Zkuste taky

Začněte psát hledaný výraz výše a stisknutím klávesy Enter vyhledejte. Stisknutím klávesy ESC zrušíte.

Zpět na začátek