Jogurty jsem vždy měla ráda, proto jsem v přechodu na veganství hledala alternativu. V běžných supermarketech jsou už v dnešní době k dostání různé alternativy. Jsou to především sojové dezerty a jogurty kokosové, ovesné a rýžové. Jejich konzistence je sice totožná s těmi klasickými mléčnými, ale mnohdy mají takový umělý „ocas“ a nic moc složení.
S výrobou jogurtů experimentuji už delší dobu a proto jsem Vám sepsala můj osvědčený recept.
Proč vlastně fermentovaný jogurt? Díky probiotikám docílíme zdravých střev a očistíme jeho stěny. Ve střevě dochází nejen k trávení, probíhá zde také spousta procesů souvisejících s naší imunitou.
Kokos můžete nahradit i kešu, lískovými, makadamovými, nebo jinými oříšky a vodu z ořechu klasickou filtrovanou vodou. Ten kokosový je však velmi lahodný. Jednou za čas neuškodí si udělat i něco z méně lokálních surovin.
Kešu jsou také vhodné jelikož při výrobě jogurtu nevzniká odpad. Jednodušu 100 g oříšků namočíte na 2 hodiny, poté je rozmixujete ve 150 ml vody, přidáte probiotika a necháte vše fermentovat.
Mladý kokos si můžete koupit buď vcelku (např. v Globusu, nebo Tescu) a dužinu s vodou oddělit doma. Některé firmy jako např. Mladý kokos nabízejí tyto složky zvlášť.
Tip navíc: Zbytky jogurtu, které zůstanou na stěnách sklenice od jogurtu, nebo poslední lžičku jogurtu, (pokud si ji dokážete odepřít) můžete použít jako „startovač pro další jogurt.
Postup:
- Kokos otevřete nejlépe pomocí sekáčku, nebo paličky a nože. Nejprve vylijete vodu do nádoby mixéru, poté lžící vydlabete dužinu.
- V mixéru vodu s dužinou umixujete v hladký krém. Přes jemné sítko přecedíte krém do sterilní zavařovací sklenice.
- Do základu nyní vmíchejte lžíci (obsah kapsle probiotik).
- Jogurt nechejte 24 hodin startovat při pokojové teplotě. Pokud máte sušičku, parní troubu, jogurtovač, nebo obyčejnou horkovzdušnou troubu, jogurt zde nechte při teplotě 42° max. 50° startovat. V případě druhé metody bude jogurt rychleji nafermentovaný.
- Hotový jogurt bude jemně nakyslý a hustější.
- Znovu jej rozmixujte do hladka a doslaďte dle potřeby např. datlemi. Podávejte ho jen tak, nebo s ovocem, čokoládou nebo z něj po naředění vodou připravte kefír a použijte jej do pečení.
- V lednici vydrží asi týden.