KIMCHI FRIED RICE

Doba přípravy: 40 minut Počet porcí: 4 porce

Ingredience

  • 400 g jasmínové rýže (v suchém stavu) + 700 ml vody
  • 300 g kimchi + 3 lžíce šťávy z kimchi
  • 2 ks jarní cibulky + hrst na ozdobu
  • 1 žlutá cibule
  • 3 stroužky česneku
  • olivový olej
  • sůl
  • pepř
  • 3 lžíce sójové omáčky
  • 2 malé mrkve
  • 1 plátek nori řasy
  • 1 lžička černého sezamu
  • 2 lžičky oloupaného nastrouhaného zázvoru
  • 100 g sušených shiitake hub (nemusí být, ale dávají celému jídlu ten správný asijský šmrnc)
  • chilli vločky dle chuti

Opečená rýže s kimchi je vynikající jídlo plné zeleniny s jemnou pikantní a nakyslou chutí. Pokud neznáte kimchi, tak se jedná o probiotický fermentovaný pikantní salát z listů pekingského zelí se zelenou cibulkou, mrkví, ředkve a dalších dobrot. Já nejraději kupuji kimchi od I love hummus (je vegetariánské a neobsahuje rybí omáčku), ale můžete si jej samozřejmě vyrobit doma.

Tento recept se skvěle hodí pokud máte doma přebytky uvařené rýže. Recept je tak hotový do 20 minut.

Postup:

  1. Nejprve si uvaříme rýži. Já ji děláme podle receptu Kačí ve vypnuté rozehřáté troubě na 190 stupňů. Prvním krokem je, že si rýži několikrát propláchnu ve vodě, aby po uvaření nebyla lepivá. Potom na lžíci oleje opeču rýži a po chvíli přiliju 700 ml vody a přidám lžičku soli. Jakmile začne rýže vařit, tak přikryju hrnec a dám ho do rozehřáté trouby, kterou vypnu. Po 20 minutách je rýže hotová.
  2. Mezitím si nachystám žlutou cibuli, kterou oloupu, stejně tak i stroužky česneku a nesekám je nožem na drobno. Zelenou cibulku nakrájím na malé kolečka.
  3. V hrníčku zvlášť si smíchám šťávu z kimchi, sójovou omáčku a 3 lžíce olivového oleje.
  4. Pokud se rozhodnete přidat do kimchi rice houby shiitake, tak je ten správný čas je dát do misky a zalít horkou vodou. Stačí je nechat odstát asi 5-10 minut, jakmile změknou, tak z nich jemně vytlačím přebytečnou vodu a nakrájím je na tenké kousky.
  5. Rozpálím si hlubší pánev a začnu opékat cibuli a zelenou cibulku, česnek, nastrouhaný zázvor a najemno nakrájené mrkve. Po cca 2 minutách přidám uvařenou rýži, směs kimchi šťávy a houby. Směs promíchejte tak, aby se rýže hezky opekla, ale zároveň nechceme přijít o přednosti fermentovaného zelí, takže cca po 2-3 minutách stáhneme z plamene.
  6. Servírujte s nasekanými kousky čerstvé cibulky a nastříhanými proužky nori řasy. Nakonec posypejte černým sezamem, případně okořeňte černým pepřem, či posypejte vločkami chilli.

Zanechte mi komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Zkuste taky

Začněte psát hledaný výraz výše a stisknutím klávesy Enter vyhledejte. Stisknutím klávesy ESC zrušíte.

Zpět na začátek