KAŠTANOVÁ POLÉVKA

Doba přípravy: 60 minut Počet porcí: 2 porce

Ingredience

  • olivový olej
  • 2 šalotky, nebo cibule
  • 2 na drobno nakrájené mrkve
  • 2 stonky na kousky nakrájeného řapíkatého celeru
  • 500 g kaštanů
  • 1 l zeleninového vývaru (voda lze také použít, polévku je pak nutné více dochutit)
  • 1 bobkový list
  • hřebíček 5 kusů
  • petrželová nať
  • himalájská sůl
  • pepř čerstvě mletý
  • 1 rostlinnou smetanu

Připravila jsem pro Vás v návaznosti na recept zeleninového vývaru polévku z pečených kaštanů. Musím říct, to byla láska na první ochutnání. Kaštany jsou momentálně dostupné skoro ve všech supermarketech a za dobrou cenu, jelikož je jejich sezóna. Kaštany se dříve hojně používaly v tradiční kuchyni. Dnes je známe spíše z vánočních trhů. V kuchyni s nimi jde udělat velká paráda. Kaštany nejsou tak složité na přípravu, jak se může zdát. Při pečení nádherně provoní celou kuchyní. Mají příjemně nasládlou chuť a vyznačují se úžasnou energetickou hodnotou.

Lze je zakoupit i ve formě pyré, ale to je většinou s cukrem. Najdete je také na internetu a např. v Globusu ve vakuovaném balení předvařené. (400 g za 179.-)

Postup:

  1. V prvé řadě si upravíme kaštany. Bříško jednotlivého kaštanu nařízneme tak, že ostrým nožem vyřízneme X.
  2. Takto upravené kaštany pečeme na plechu při 230° v horkovzdušné troubě, asi 10-15 minut.
  3. Poté je vyndáme z trouby, můžeme je sesunout z plechu, aby rychleji vychladly. Až nebudou tak horké, oloupeme je. Díky naříznutí to půjde lépe a z kaštanů získame jejich žlutou část. Slupky vyhodíme a vylouplé kaštany si nachystáme pro další přípravu.
  4. Ve středním hrnci o objemu asi 2 l si na olivovém oleji osmahneme do zlatova na drobno nakrájenou šalotku. Přidáme nakrájenou mrkev a řapíkatý celer. Zakryjeme poklicí a dusíme.
  5. Mezitím si připravíme z ustřihlého čtverce gázy (nebo plátýnka) pytlíček s kořením. Naplníme jej bobkovým listem, 5 celými hřebíčky a 3 snítkami petrželové nati. Zavážeme provázkem a tím při vaření docílem toho, že se uvolní aroma koření, ale bylinky nebudeme muset lovit v polévce. Pytlíček si nachystáme k hrnci.
  6. Po asi 10 minutách přidáme do hrnce kaštany. Osmahneme do zlatova a zalijeme směs zeleninovým vývarem. Dáme dovnitř pytlíček s kořením a vaříme po dobu dalších 20 minut.
  7. Vyděláme pytlíček a polévku rozmixujeme v mixéru. Propasírujeme zpět do hrnce přes husté sítko. Přidáme rostlinnou smetanu a krátce povaříme. Polévku dochutíme čerstvě namletým pepřem a solí.
  8. Hotovou polévku můžete ozdobit troškou nasekané petržele a smetanou.

 

 

Zanechte mi komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Zkuste taky

Začněte psát hledaný výraz výše a stisknutím klávesy Enter vyhledejte. Stisknutím klávesy ESC zrušíte.

Zpět na začátek