Připravila jsem pro Vás v návaznosti na recept zeleninového vývaru polévku z pečených kaštanů. Musím říct, to byla láska na první ochutnání. Kaštany jsou momentálně dostupné skoro ve všech supermarketech a za dobrou cenu, jelikož je jejich sezóna. Kaštany se dříve hojně používaly v tradiční kuchyni. Dnes je známe spíše z vánočních trhů. V kuchyni s nimi jde udělat velká paráda. Kaštany nejsou tak složité na přípravu, jak se může zdát. Při pečení nádherně provoní celou kuchyní. Mají příjemně nasládlou chuť a vyznačují se úžasnou energetickou hodnotou.
Lze je zakoupit i ve formě pyré, ale to je většinou s cukrem. Najdete je také na internetu a např. v Globusu ve vakuovaném balení předvařené. (400 g za 179.-)
Postup:
- V prvé řadě si upravíme kaštany. Bříško jednotlivého kaštanu nařízneme tak, že ostrým nožem vyřízneme X.
- Takto upravené kaštany pečeme na plechu při 230° v horkovzdušné troubě, asi 10-15 minut.
- Poté je vyndáme z trouby, můžeme je sesunout z plechu, aby rychleji vychladly. Až nebudou tak horké, oloupeme je. Díky naříznutí to půjde lépe a z kaštanů získame jejich žlutou část. Slupky vyhodíme a vylouplé kaštany si nachystáme pro další přípravu.
- Ve středním hrnci o objemu asi 2 l si na olivovém oleji osmahneme do zlatova na drobno nakrájenou šalotku. Přidáme nakrájenou mrkev a řapíkatý celer. Zakryjeme poklicí a dusíme.
- Mezitím si připravíme z ustřihlého čtverce gázy (nebo plátýnka) pytlíček s kořením. Naplníme jej bobkovým listem, 5 celými hřebíčky a 3 snítkami petrželové nati. Zavážeme provázkem a tím při vaření docílem toho, že se uvolní aroma koření, ale bylinky nebudeme muset lovit v polévce. Pytlíček si nachystáme k hrnci.
- Po asi 10 minutách přidáme do hrnce kaštany. Osmahneme do zlatova a zalijeme směs zeleninovým vývarem. Dáme dovnitř pytlíček s kořením a vaříme po dobu dalších 20 minut.
- Vyděláme pytlíček a polévku rozmixujeme v mixéru. Propasírujeme zpět do hrnce přes husté sítko. Přidáme rostlinnou smetanu a krátce povaříme. Polévku dochutíme čerstvě namletým pepřem a solí.
- Hotovou polévku můžete ozdobit troškou nasekané petržele a smetanou.