Tyto kakaová kolečka jsou typickým vánočním cukrovím, neobsahují však klasickou mouku a cukr. Jsou tak přirozeně veganské, bezlepkové a raw.
Podle vzhledu je k nerozeznání od toho klasického (chuť je ale o dost jiná, ucítíte vůni opravdového kakaa). Kolečka patří mezi trošku složitější cukroví vzhledem k přípravě, ale výsledek stojí za to.
Těsto z lískových oříšků doplňuje lahodný krém s vůní skořice, cukroví je křupavé a zároveň vláčné.
Cukroví se suší v troubě, nebo v sušičce při 50 ° cca 6-8 hodin podle trouby.
Pokud nemáte výkonný mixér, využijte jako já food procesor – mám Bosch Ergomix za 800 kč.
Postup:
- Ořechy, kokos a zlatý len namixujeme najemno. Zvlášť umixujeme datle – můžete přidat trošku vody. V míse zpracujeme pomleté ořechy, kokos, len a datle, přidáme kakao, špetku soli a kokosový cukr. Vypracujeme těsto, které uválíme na tloušťku 4 mm. Vykrájíme kolečka, která poskládáme na plech vyložený pečícím papírem a sušíme je v troubě při 50° 6-8 hodin. Pokud chcete proces urychlit sušte na 80-100 °.
- Jakmile jsou kolečka usušená, připravíme si krém. Umixujeme vlašské ořechy na jemno, až začnou pouštět olej a konzistence bude kašovitá. Přidáme sirup, skořice, špetku soli a ještě chvíli mixujeme.
- Krém můžete na kolečka namazat kuchyňským nožem, nebo si dejte krém do cukrářského sáčku. Kolečka spojte krémem a nechte zatuhnout v lednici.
- Mezítím si připravte čokoládu na máčení. Rozehřejte veškeré ingredience ve vodní lázni a máčejte v ní kolečka a hned ozdobte mandlí. Tím, že budou kolečka studená z lednice, bude čokoláda tuhnout. Vše si připravte dopředu.
Určitě mi dejte vědět, pokud vás recept inspiroval a budete kakaová kolečka připravovat. Označujte @cernajaknoc #cernajaknoc.