JIDÁŠE

Doba přípravy: 90 minut Počet porcí: 14 porce

Ingredience

  • 250 ml ovesného mléka
  • 500 g polohrubé mouky
  • půl lžičky soli
  • 30 g kostka čerstvého droždí
  • 3 lžíce kokosového cukru
  • 3 lžíce jablečného pyré
  • 6 lžic slunečnicového oleje
  • lžička citrónové kůry
  • 3 lžíce mletých vlašských ořechů
  •  lžíce rumu

Jidáše jsou sladké kynuté pečivo zamotané do smyčky. Kdo si je ve čtvrtek před východem slunce dá s medem (vegani s agáve sirupem), upevní své zdraví!

Postup:

1. Ohřejeme mléko v hrnci. Ve větší míse si připravíme mouku, sůl a doprostřed uděláme důlek. Do něho nasypeme droždí.
2. Zasypeme to cukrem a zalijeme asi 200 ml teplého mléka
3. Pořádně promícháme a necháme na teplém místě vzejít kvásek.
4. Asi po 10 minutách přidáme do těsta olej, jablečné pyré, citrónovou kůru, mleté ořechy a zbytek mléka (lžíci si nechte ještě na potírání). Těsto rukama zpracujeme, zakryjeme ho utěrkou a necháme kynout 40 minut na teplém místě. Klidně na topení.
5. Z těsta rozvalujeme „hady“ a pleteme jidášky. Uzly, esíčka, copy – buďte kreativní!
6. Upletené jidášky dáme na plech s pečícím papírem, přikryjeme utěrkou a necháme ještě 15 minut nakynout.
7. Mezitím si rozehřejeme troubu na 220°. Potřeme jidášky směsí mléka a rumu.
8. Pečeme dozlatova, já jsem je pekla kolem 10 minut, ale záleží na troubě.
9. Jidášky nejsou sladké, jedí se polité agávovým sirupem, nebo pomazané medem.

Zanechte mi komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Zkuste taky

Začněte psát hledaný výraz výše a stisknutím klávesy Enter vyhledejte. Stisknutím klávesy ESC zrušíte.

Zpět na začátek