Jidáše jsou sladké kynuté pečivo zamotané do smyčky. Kdo si je ve čtvrtek před východem slunce dá s medem (vegani s agáve sirupem), upevní své zdraví!
Postup:
1. Ohřejeme mléko v hrnci. Ve větší míse si připravíme mouku, sůl a doprostřed uděláme důlek. Do něho nasypeme droždí.
2. Zasypeme to cukrem a zalijeme asi 200 ml teplého mléka
3. Pořádně promícháme a necháme na teplém místě vzejít kvásek.
4. Asi po 10 minutách přidáme do těsta olej, jablečné pyré, citrónovou kůru, mleté ořechy a zbytek mléka (lžíci si nechte ještě na potírání). Těsto rukama zpracujeme, zakryjeme ho utěrkou a necháme kynout 40 minut na teplém místě. Klidně na topení.
5. Z těsta rozvalujeme „hady“ a pleteme jidášky. Uzly, esíčka, copy – buďte kreativní!
6. Upletené jidášky dáme na plech s pečícím papírem, přikryjeme utěrkou a necháme ještě 15 minut nakynout.
7. Mezitím si rozehřejeme troubu na 220°. Potřeme jidášky směsí mléka a rumu.
8. Pečeme dozlatova, já jsem je pekla kolem 10 minut, ale záleží na troubě.
9. Jidášky nejsou sladké, jedí se polité agávovým sirupem, nebo pomazané medem.
