Připravila jsem pro vás výborný jablečný koláč, který je skvělý nejen v tomto podzimním čase. Teď jsou však k dostání česká jablíčka a budou po celou zimu (pokud je dobře uskladníte). Jako bonus je v něm oproti jiným koláčům slaný karamel. Vůbec se nemusíte bát jeho přípravy, zabere pár minut a výsledek stojí za to. (Pokud by se vám přece jen nechtělo karamel dělat, prostě jablečnou směs oslaďte kokosovým cukrem.)
Na koláč budete potřebovat formu o velikost 31 cm. Pokud máte formu menší, tak odečtěte 1/3 z těsta, jablek i karamelu.
Postup:
- Nejprve si v míse smícháme prosátou mouku, trošku změklé máslo a kokosový cukr. Rukou, nebo v hnětači těsto propracujeme tak, aby bylo máslo krásně zapracované do mouky a nakonec přidáváme postupně vodu. Množství vody záleží na tipu mouky (některá absorbuje víc tekutiny). Nakonec by vám mělo vzniknout nelepivé těsto.
- Hotové těsto zabalíme do fólie, nebo sáčku a dáme odležet na 30 minut do lednice.
- Mezitím si připravíme jablečnou směs a karamel. Oloupeme si jablka, zbavíme je jadřinců a nakrájíme je na tenké plátky.
- Do hlubší pánve dáme nakrájená jablka, podlijeme je troškou vody a přidáme kukuřičný škrob, skořici a perníkové koření. Směs podusíme asi 5 minut.
- Nakonec si připravíme karamel. Na menší pánvi rozehřejeme kokosový cukr, špetku soli a kokosové, nebo jiné mléko. Na menším plameni necháme karamel cca 5 minut probublat.
- Pokud máme vše připravené, nachystáme si formu na koláč, kterou si vymažeme troškou Nemásla (oleje) a vysypeme moukou. Použila jsem formu o velikost 31 cm.
- Vyděláme si těsto z lednice a rozdělíme jej na 2 kousky. Jeden menší o velikosti 1/3 z těsta a druhý větší. Ten větší kousek si rozválíme na tenký kruhový plát, kterým potom přikryjeme formu a vymačkáme těsto do krajů. Přebytečné těsto přepadávající z okrajů přidáme k malé části těsta. Těsto na dně prosekneme na pár místech nožem, aby se v něm při pečení netvořili vzduchové bubliny.
- Do koláčové formy vyložené těstem dáme připravenou jablečnou směs a rovnoměrně ji rozprostřeme.
- Nakonec vše zalijeme ½ připraveného karamelu. Pokud by vám do té doby karamel ztuhl, jednoduše jej rozehřejte na pánvi.
- 1/3 zbývající těsto využijeme na okraje a mřížku koláče. Postup jak na ni, najdete např. tady: CHCI NÁVOD NA MŘÍŽKU
- Můžeme přidat ještě vykrojené lístečky z těsta, nebo jiné tvary.
- Koláč pečeme na 170 ° přibližně 35 minut v troubě.
- Po upečení koláč necháme vychladnout a podáváme jej politý zbytkem karamelu.