Chtěla jsem vytvořit koláč/buchtu bez přidaného cukru a vznikla jablečná svačinka, kterou můžete podávat jako dezert, nebo si ji nakrájet na tyčinky (chuťově připomíná flapjack) a vzít si ji do školy, nebo do práce. Příprava zabere jen 20 minut a výsledek je skvělý!
* Pro bezlepkovou variantu použijte bezlepkové vločky.
Velikost zapékací mísy/pekáčku: 33×26 cm
Postup:
- Namočte datle přes noc do vody.
- Druhý den pomelte zvlášť vločky, datle bez vody a oříšky. Pokud máte výkonný procesor, tak můžete těsto vypracovat v něm.
- Nakonec v míse smíchejte pomletou směs s olejem a kořením.
- Nachystejte si pekáč a lehce ho vymažte olejem.
- Rozehřejte troubu na 200°.
- Půlku zpracovaného těsta rovnoměrně prsty rozprostřete do pekáčku.
- Postrouhejte povrch jablíčkem.
- Nakonec přidejte zbytek těsta a vršek můžete posypat opět zbytkem jablka.
- Dejte péct do trouby na 15 minut.
- Po upečení nechte kompletně vychladnout a poté můžete servírovat jako dezert, nebo nakrájet na tyčinky.