Krásný mrazivý den všem! Zima klepe na dveře, Vánoce jsou za rohem a i letos se můžete těšit na recepty cukroví. Začínám Išelským cukrovím, které patří mezi ty tradičnější, ale těšit se můžete i na odlehčenější recepty jako jsou marokánky plné sušeného ovoce.
Toto cukroví doporučuji péct až těsně před Vánoci, cca 7 dní v závěru adventu. Tak pojďme na to!
- Nejprve si připravte těsto. Všechny ingredience zpracujte v kuchyňském robotu nebo v míse metličkou. Vypracované těsto zabalte do fólie a nechte aspoň 2 hodiny odležet v lednici.
- Rozehřejte troubu na horní a spodní ohřev na 155 °C. Těsto po odležení dejte na pomoučenou pracovní plochu a rozválejte jej do tloušťky 3-4 mm. Vykrajujte kolečka, či kytičky a ty rovnoměrně rozprostřete na plech vyložený pečícím papírem. Vykrojené cukroví pečte 20-25 minut do zlatova.
- Následně si připravte krém, kterým budete cukroví plnit. Povolené máslo pokojové teploty utřete s cukrem. Na plotně rozehřejte 125 ml mléka a jakmile bude vařit, tak do něj vsypte prosátý puding. Míchejte 2 minuty. Následně vypněte sporák a puding nepřestávejte míchat. Jakmile bude zchladlý, tak do něj postupně zamíchejte 25 g másla. Nakonec do ušlehaného másla s cukrem vsypte kakao a nalijte rum. Všechny složky krému následně šlehačem na nejmenší rychlost zamíchejte.
- Nachystejte si zdobící sáček a hladkou špičku. Do sáčku si naplňte přiměřeně krému a na rub poloviny všech sušenek vtlačte krém. Nešetřete vrstvou krému, aby po spojení cukroví byl krém hezky vytlačený v krajích. Naplněné cukroví dejte vychladit, aby krém zatuhl.
- Mezitím si rozpusťte čokoládu ve vodní lázni nebo v mikrovlnce. Vychlazené cukroví namáčejte v čokoládě a na vršek dejte doprostřed půlku vlašského jádra. Cukroví skladujte v lednici nebo chladné spížy v uzavíratelné nádobě.
👏Leni, moc dekuji za recept! Tyhle delam a lepim pikantni marmeladou – zkusim i tuhle verzi😊
A moc se tesim na recept marokanky – chystam se je delat tenhle rok poprve😊
Ahoj Aničko, děkuji za super nápad! Dokážu si představit, že rybízová či višňová marmeláda tomu dodá šmrnc! Marokánky budou během týdne na blogu 🙂 hezký den, L.