INDICKÁ OMÁČKA Z JEDNOHO HRNCE S NALOŽENÝM SOJOVÝM MASEM A RÝŽÍ

Doba přípravy: 40 minut Počet porcí: 4 porce

Ingredience

  • 4 mrkve
  • 1 červená paprika
  • 1 žlutá paprika
  • hrst rajčat/150 g rajčatové passaty
  • 2 lžíce rajčatového protlaku
  • půl hrnku kokosového mléka (lze nahradit rostlinnou smetanou, či jiným mlékem)
  • 800 ml zeleninového vývaru (lze nahradit vodou, ale s vývarem docílíte silnější chuti)
  • 1 cibule
  • 3 stroužky česneku
  • olivový olej
  • pepř
  • sůl
  • jasmínová rýže
  • sójové nudličky (např. značka Bonavita)
  • sojová omáčka (já používám nejraději shoyu nebo tamari

Jednoho večera mě popadla úžasná inspirace a vytvořila jsem tuto omáčku z jednoho hrnce a přidala jsem k tomu naložené sójové nudličky, které mě nedávno cvrnkli do nosu při nakupování. Ty nudličky jsou super, mají dobrou strukturu a je jednoduché je dochutit, ale nedoporučuji je konzumovat často. Přece jen jsou zdravější fermentované potraviny jako tempeh a nebo jiné luštěniny. Jednou za čas je to dobrá obměna a je těžké jim odolat.

Postup:

  1. Ideálně alespoň 2-5 hodin dopředu si naložte sójové kousky do marinády s 1 lžící olivového oleje a 5 lžícemi sójové omáčky.
  2. Nachystejte si zeleninu na přípravu omáčky a můžeme jít na to. Na olivovém oleji opečte na jemno nakrájenou cibuli a očištěné stroužky česneku.
  3. Přidejte omytou mrkev a papriky nakrájené na malé kostičky.
  4. Restujte asi 5-10 minut a poté přidejte 2 lžíce kari koření, kmín, nadrcené koriandrové semínko a 2 lžíce protlaku. Restujte 2 minuty a poté zalijte směs vývarem, nebo vodou.
  5. Jakmile začne směs vařit, tak přidejte kokosové mléko, sůl a pepř. Vařte asi 20-30 minut do změknutí zeleniny.
  6. Mezitím si připravte rýži. Propláchněte 200 g rýže a orestujte ji na lžíci oleje v hlubším hrnci, který pak můžete dát do vypnuté trouby rozehřáté na 190 stupňů. Přilijte 350 ml vody a nechte vodu probublávat až bude rýže těsně u hladiny, přiklopte pokličkou a dejte do vypnuté trouby na 20 minut.
  7. Jakmile bude zelenina v hrnci měkká, tak opatrně vše rozmixujte do hladká tyčovým mixérem nebo v blenderu.
  8. Sójové nudličky opečte zprudka na troše oleje do zlatova.
  9. Rýži vydělejte z trouby a tzv. ji načechrejte vařečkou.
  10. Omáčku podávejte s rýží a sójovými kousky a vše posypte nasekaným čerstvým koriandrem.

Zanechte mi komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Zkuste taky

Začněte psát hledaný výraz výše a stisknutím klávesy Enter vyhledejte. Stisknutím klávesy ESC zrušíte.

Zpět na začátek