Krásný podzimní čas, dnes mám pro Vás úvodní recept na křehký koláč s hruškami. Recept je velmi rychlý a náplň v těstě můžete obměňovat dle sezóny. Skvělé budou např. i švestky s portským vínem, jablka, nebo v létě broskve. Základem galetky je křehké těsto, které si lze připravit dopředu, uchovat v mrazáku a použít později. Samozřejmě čerstvé je nejlepší.
- Nejprve si připravíme těsto. V míse smícháme prosátou mouku s cukrem a solí. Přidáme nakrájené máslo a propracujeme jej s dalšími surovinami.
- V mističce smícháme studenou vodu a ocet a dáme jej do rozpracovaného těsta. Vypracujeme nelepivé těsto, které bude držet dohromady. Pokud se těsto drobí, přidejte postupně malou lžičkou více studené vody.
- Hotové těsto vyklopte na pracovní plochu, zabalte jej do fólie a nechte odležet aspoň hodinu v lednici.
- Mezitím si připravte náplň. Nakrájejte hrušky na tenké plátky a v míse je jemně zamíchejte s cukrem, špetkou soli, skořicí a nastrouhanou kůrou z jednoho citrónu.
- Rozehřejte si troubu na 200°C.
- Na pomoučené pracovní ploše si rozválejte odležené těsto do tvaru kruhu o průměru 30-35cm a tloušťce 0,5cm. Opatrně vyválené těsto přeneste na plech vyložený pečícím papírem. (Můžete rozvalovat i na pečícím papíře.)
- Rovnoměrně skládejte hrušky do středu rozváleného těsta. Od kraje nechte volné asi 3-4cm po stranách kruhu.
- Až budete mít vyskládanou náplň, složte okraje galetky na náplň.
- Nakonec pomašlujte okraje těsta směsí mléka a sirupu a posypejte je kokosovým cukrem.
- Pečte galetku 40-50 minut, nebo až budou okraje hezky do zlatova upečené. Doporučuji zkontrolovat po 35 minutách pečení.
- Galettku podávejte s kopečkem zmrzliny, kokosové šlehačky, nebo politou javorovým sirupem
Pokud budete recept zkoušet, určitě mě nezapomeňte označit na instagramu pod hashtagem #cernajaknoc.