Na tento víkend jsem si pro Vás připravila jednoduchý recept na osvěžující pomazánku z hrášku a cizrny. Díky čerstvým lístkům máty ozvláštníte její chuť a jistě oslníte každou návštěvu. Pomazánka je skvělá i na svačinu. Zasytí a cizrna je navíc plná bílkovin.
Postup:
- Cizrnu namočte na alespoň 10 h do hrnce s vodou. Slijte vodu a nalijte do hrnce asi dvojnásobné množství čisté vody. Cizrnu vařte 40-60 minut. (Pokud nemáte čas ji namáčet, vařte ji 60-90 minut).
- Vodu z cizrny nevylívejte, ale slijte ji do vedlejší nádoby.
- V mixéru či food procesoru zpracujte uvařenou cizrnu, vodu z cizrny, olivový olej, rozmrzlý hrášek, prolisovaný stroužek česneku, kmín, sůl, pepř, šťávu z citrónu a mátu. Vodu a olej přidejte dle potřeby a požadované konzistence pomazánky.
- Směs vymixujte do hladké pomazánky, kterou okořeňte či dosolte podle chuti.
- Servírujte v mističce zakápnuté olivovým olejem a posypané nadrobno nasekanými lístky máty. K pomazánce se perfektně hodí celozrnný chléb, nebo zelenina nakrájená na podlouhlé kousky.