HRÁŠKOVÁ POMAZÁNKA

Doba přípravy: 70 minut Počet porcí: 1 porce

Ingredience

  • 150 g suché cizrny (cca 250 g uvařené, nebo z plechovky)
  • 5 lžic vody z uvařené cizrny
  • 100 g mraženého hrášku (nechte přes noc rozmrznou v lednici)
  • 1 stroužek česneku
  • 1 lžičku mletého římského kmínu
  • 1-2 lžičky himalájské soli
  • půl lžičky pepře
  • šťáva z půlky citrónu
  • 2 lžičky tahini (sezamová pasty, lze vynechat)
  • 2 snítky čerstvé máty
  • 3 lžíce olivového oleje

Na tento víkend jsem si pro Vás připravila jednoduchý recept na osvěžující pomazánku z hrášku a cizrny. Díky čerstvým lístkům máty ozvláštníte její chuť a jistě oslníte každou návštěvu. Pomazánka je skvělá i na svačinu. Zasytí a cizrna je navíc plná bílkovin.

Postup:

  1. Cizrnu namočte na alespoň 10 h do hrnce s vodou. Slijte vodu a nalijte do hrnce asi dvojnásobné množství čisté vody. Cizrnu vařte 40-60 minut. (Pokud nemáte čas ji namáčet, vařte ji 60-90 minut).
  2. Vodu z cizrny nevylívejte, ale slijte ji do vedlejší nádoby.
  3. V mixéru či food procesoru zpracujte uvařenou cizrnu, vodu z cizrny, olivový olej, rozmrzlý hrášek, prolisovaný stroužek česneku, kmín, sůl, pepř, šťávu z citrónu a mátu. Vodu a olej přidejte dle potřeby a požadované konzistence pomazánky.
  4. Směs vymixujte do hladké pomazánky, kterou okořeňte či dosolte podle chuti.
  5. Servírujte v mističce zakápnuté olivovým olejem a posypané nadrobno nasekanými lístky máty. K pomazánce se perfektně hodí celozrnný chléb, nebo zelenina nakrájená na podlouhlé kousky.

Zanechte mi komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Zkuste taky

Začněte psát hledaný výraz výše a stisknutím klávesy Enter vyhledejte. Stisknutím klávesy ESC zrušíte.

Zpět na začátek