Krásný start do nového víkendu. Dnes mám pro vás recept na houbový guláš z hlívy ústřičné. Slyšela jsem na něj samou chválu a je opravdu k nerozeznání od toho klasického. Sezona hlívy je navíc v plném proudu, takže pro ni vyražte do lesa, nebo na farmářské trhy
Postup:
- Nakrájíme si cibuli nadrobno. Do hrnce nalijeme olivovým olej tak, aby pokryl celé dno (cca do výšky 0,5 – 1 cm). Lehce na něm osmahneme cibuli a česnek. Až cibulka zesklovatí tak přidáme mletý kmín, majoránku, sůl, pepř a nakonec mletou papriku. Krátce restujeme. Přidáme hlívu nakrájenou na kostičky. (Pozor i ty nožičky nakrájejte nadrobno, jsou tvrdší.)
- Až se hlíva orestuje přidáme rajčatový protlak a zalijeme vodou, či zeleninovým vývarem. Přidáme nadrobno nastrouhanou bramboru a vaříme 15-20 dokud hlíva nezměkne.
- Guláš nakonec ještě dochutíme pepřem, solí, podle chuti přidáme papriku, majoránku, oregano a nebo nasekané chilli.
- Podáváme s chlebem, knedlíkem, rýží a nebo s bramborem.
- Dobrou chuť 🙂
Pokud budete recept zkoušet, určitě mě nezapomeňte označit na Instagramu pod hashtagem #cernajaknoc.
Recept dobrý, ale stopky nákrajené na plátky a předem půl hodiny vařené jsou dost tuhé !!!
Hezký den, ano máte pravdu, že ty stopky se musí nakrájet na opravdu tenké plátky, aby změkly. Případně je můžete příště okrájet a potom dát vařit spolu s vývarem. 🙂 Lenka