Granola z ovesných vloček je super, ale pokud vyhledáváte bezlepkovou verzi nebo něco navíc v podobě naklíčené pohanky, určitě ji zkuste! Lněné semínko v receptu je skvělým zdrojem Omega – 3 mastných kyselin, které se po rozemletí uvolní. Klíčením pohanky dojdete k aktivaci a zvyšuje se výživová hodnota. Pohanka je zároveň levnou surovinou, stejně jako len, slunečnicové a jiné lokální semínka. 🙂
Příprava: 15 minut + cca 2 hodiny pečení + 1 den klíčení
Postup:
- Pohanku propláchneme a namočíme na 2 h do vody.
- Po dvou hodinách vodu slijeme a pohanku necháme jeden den klíčit v cedníku. V průběhu ji proplachujeme.
- Nasekáme si mandle a meruňky. Rozmixujeme nebo umeleme lněné semínko.
- V míse smícháme semínka, mletý len, mandle, meruňky, skořici, naklíčenou pohanku, skořici, olivový olej a sirup.
- Pořádně promícháme a rozprostřeme na plech vyložený pečícím papírem.Troubu rozehřejeme na 180 stupňů.
- Pečeme cca 20 minut a v průběhu pečení směs promícháváme, aby se upekla rovnoměrně.
- Dobře propečená granola se uchovává v suchu např. v zavařovačce.