O této polévce jsem slyšela už několikrát. Nikdy jsem ji doma však nepřipravovala. Vždy jsem dělala jen čistě rajčatovou. V Řecku jsem se do ní zamilovala a tak jsem sepsala recept i pro všechny milovníky. Protože věřím, že si ji zamilujete jako já. Gazpacho je studená polévka ze sezónní zeleniny. Jejím základem jsou (nejlépe) domácí zralá rajčata, papriky, okurek a spousta bylinek.
Příprava je velmi snadná, jen ji dobře rozmixujete a vychladíte. Výsledek je famózní a v tyto horké dny chutná skvěle.
Jak oloupat rajčata? Do varné konvice si dáme vařit vodu. Na plotně si nachystáme hrnec a se sítkem a do něj dáme rajčata. Až začne voda vařit, opatrně rajčata přelijeme horkou vodou a po chvíli je oloupeme. Tip: Nařízněte před zpařením vršky rajčat do kříže, slupka se tak sama horkou vodou trošku zkroutí 🙂
Postup:
- Do mísy dáme rajčata, papriky, okurek, cibuli, česnek, lžíci olivového oleje a octu, sůl, pepř a necháme 30 minut, nebo přes noc odležet.
- Zeleninu z mísy dáme do mixéru a rozmixujeme do hladka. Podle potřebné konzistence můžeme přidat více olivového oleje.
- Polévku dáme vychladit do lednice.
- Mezitím si opečeme bagetku nakrájenou na tenké plátky na trošce olivového oleje.
- Polévku podáváme studenou ozdobenou rajčaty, okurkem, bylinkami a zakápneme olivovým olejem.
Dejte mi vědět, zda máte vy nějáký jiný osvědčený recept, jelikož v Andalusii odkud polévka pochází, se prý v každé rodině dělá jinak. 🙂