Nejvděčnější potravina, která je podle mne hodně podceňovaná jsou brambory. Během chvíle z nich vykouzlíte toto prosté, ale chuťově skvělé jídlo. Taky si pamatujete francouzské brambory z dětství? 🙂 Základem jsou na tenko nakrájené brambory, které zjemníte smetanou. Velkou roli v receptu hraje i způsob přípravy. Brambory se nejprve pečou pomalu na méně stupňů a na závěr je gratinujeme. Tím se vytvoří hezká křupavá krusta a uvnitř brambory budou jemné a vláčné. Vyzkoušejte to sami!
Postup:
- Troubu předehřejte na 170 stupňů.
- Brambory oškrabejte a nakrájejte na tenké plátky. Můžete použít kráječ (mandolínu), ale vystačíte si i obyčejným nožem. Opravdu je lepší brambory oškrabat, bez slupky mají lahodnější chuť.
- V míse smíchejte smetanu, sůl, pepř, bylinky, droždí a prolisované stroužky česneku. Smetanu osolte tak, aby byla lehce přesolená. Brambory mají tendenci hodně chuti vytáhnout.
- Přidejte ještě oloupanou cibuli nakrájenou na menší kousky a spolu s plátky brambor vše pořádně promíchejte, aby se smetana dostala na všechny plátky.
- Nakonec vymažte hlubší pekáček olivovým olejem a postupně brambory naskládejte na sebe. Pokud vám v míse zbyla smetana, tak ji nalijte na brambory.
- Pečte v rozpálené troubě po dobu 40-50 minut. Poté zvyšte teplotu na 200 stupňů (můžete nastavit funkci gril) a gratinujte 10-15 minut.
- Podávejte jen tak, nebo jako přílohu. *
*Zkoušela jsem brambory zapéct i s tofu a bylo to moc dobré, ale nechám na vás, jestli to zkusíte.
V ingredienciach chyba cibulaaa 😀
Ahoj Tome, děkuji, opraveno 🙂 Vařil jsi? Jak ti chutnalo? hezký den, L.