FRANCOUZSKÉ BRAMBORY

Doba přípravy: 70 minut Počet porcí: 2 porce

Ingredience

  • 500 g brambor
  • 250 ml smetany (nejradši mám rýžovou nebo sojovou, příp. vyzkoušejte domácí kešu smetanu
  • 100 g lahůdkového droždí
  • 1 žlutá cibule
  • sůl
  • pepř
  • lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce bylinek – petržel, oregano, libeček, pažitka (můžou být sušené)
  • 2 stroužky česneku
  • špetka muškátového oříšku

Nejvděčnější potravina, která je podle mne hodně podceňovaná jsou brambory. Během chvíle z nich vykouzlíte toto prosté, ale chuťově skvělé jídlo. Taky si pamatujete francouzské brambory z dětství? 🙂 Základem jsou na tenko nakrájené brambory, které zjemníte smetanou. Velkou roli v receptu hraje i způsob přípravy. Brambory se nejprve pečou pomalu na méně stupňů a na závěr je gratinujeme. Tím se vytvoří hezká křupavá krusta a uvnitř brambory budou jemné a vláčné. Vyzkoušejte to sami!

Postup:

  1. Troubu předehřejte na 170 stupňů.
  2. Brambory oškrabejte a nakrájejte na tenké plátky. Můžete použít kráječ (mandolínu), ale vystačíte si i obyčejným nožem. Opravdu je lepší brambory oškrabat, bez slupky mají lahodnější chuť.
  3. V míse smíchejte smetanu, sůl, pepř, bylinky, droždí a prolisované stroužky česneku. Smetanu osolte tak, aby byla lehce přesolená. Brambory mají tendenci hodně chuti vytáhnout.
  4. Přidejte ještě oloupanou cibuli nakrájenou na menší kousky a spolu s plátky brambor vše pořádně promíchejte, aby se smetana dostala na všechny plátky.
  5. Nakonec vymažte hlubší pekáček olivovým olejem a postupně brambory naskládejte na sebe. Pokud vám v míse zbyla smetana, tak ji nalijte na brambory.
  6. Pečte v rozpálené troubě po dobu 40-50 minut. Poté zvyšte teplotu na 200 stupňů (můžete nastavit funkci gril) a gratinujte 10-15 minut.
  7. Podávejte jen tak, nebo jako přílohu. *

*Zkoušela jsem brambory zapéct i s tofu a bylo to moc dobré, ale nechám na vás, jestli to zkusíte.

 

 

2 komentáře u „FRANCOUZSKÉ BRAMBORY

Zanechte mi komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Zkuste taky

Začněte psát hledaný výraz výše a stisknutím klávesy Enter vyhledejte. Stisknutím klávesy ESC zrušíte.

Zpět na začátek