Tento recept je ale z těch, co stojí za to vyzkoušet. I přes to, že je v něm celozrnná neboli špaldová mouka. Ta je o něco prospěšnější zdraví. Takový zlatý střed.
Mnozí z vás jistě znají pražskou restauraci a pekařství Eska. I když není veganskou restaurací, navrací se ke starým způsobům v kuchyni. To je mi velmi sympatické. Používají zde různé procesy macerace bylin, fermentaci potravin, dochucují /ne/tradičními ingrediencemi, květy. Metody co využívali naši předkové, ale také velmi nadčasový pohled na jídlo. Kvalita a profesionální přístup.
Inspirovala jsem se jejich receptem na fermentovanou bramborou placku s houbami.
Postup:
- Brambory uvaříme v osolené vodě. Nakrájíme na kousky a ve sklenici smícháme mléko s probiotiky. Fermentujeme dva dny v pokojové teplotě.
- Brambory rozmixujeme v robotu a smícháme se solí. Můžeme přidat rostlinný jogurt.
- Poté do těsta pomalu přisypáváme mouku a postupně tak vypracujeme těsto.
- Z těsta tvoříme libovolné placky. Na sucho opékáme na pánvi.
- Pokrájené houby restujeme na jalovcovém oleji. Olej na něj najdete na jejich stránkách: Jídlo a radost
- Placky ozdobíme houbami. Můžeme přidat i syrové hříbky. Pokud nemáme čerstvé, využijte zásob těch nakládaných.