FAZOLOVÝ KRÉM

Doba přípravy: 90 minut Počet porcí: 4 porce

Ingredience

  •  1/2 hlávky květáku
  • 1 l zeleninového vývaru, nebo vody
  • 200 g bílých fazolí
  • 3 lžíce olivového oleje
  • krajíc suchého chleba – na krutony
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • snítka oregána
  • 2 lžíce citrónové šťávy
  • hrst sušených rajčat
  • 1 lžička soli
  • 200 ml rostlinné  (sójové, mandlové, rýžové) smetany

Hutný krém je díky fazolím bohatý na bílkoviny, krásně zahřeje a zasytí. Sušené rajčata a krutony v něm budou hezky křupat. 

Postup:

  1. Den dopředu namočte fazole na 8 h a poté je vařte asi hodinu do měkka. 
  2. Chléb nakrájejte na kostečky a opečte je do zlatova na lžíci olivového oleje na pánvi. 
  3. Omyjte půlku květáku a oddělte růžičky od sebe. 
  4. V hrnci na dvou lžících olivového oleje opečte květák do zlatova. 
  5. Mezitím oloupejte cibuli a česnek a nakrájejte je na malé kousky. 
  6. Květák v hrnci shrňte na stranu a uprostřed opečte česnek a cibuli. Podle potřeby přidejte olej.  Část opečeného květáku si odeberte na ozdobu.
  7. Poté přidejte uvařené fazole a zalijte vše vývarem. 
  8. Přiveďte u k varu a vařte na mírném plameni 20 minut. Poté polévku rozmixujte tyčovým mixerém, nebo v blenderu. 
  9. Dochuťte rostlinnou smetanou, šťávou z citrónu, solí a tymiánem. 
  10. Podávejte s kousky opečeného květáku, krutony, sušenými rajčaty a snítkou tymiánu. Můžete zakápnout zbytkem smetany, nebo olivového oleje. 

Zanechte mi komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Zkuste taky

Začněte psát hledaný výraz výše a stisknutím klávesy Enter vyhledejte. Stisknutím klávesy ESC zrušíte.

Zpět na začátek