Přiznám se, že jsem dlouho kupovala směs na falafel, kterou jenom rozmícháte v horké vodě a vytvarujete z ní kuličky. Po návštěvě pražského podniku Paprika mi to však nedalo a musela jsem vytvořit recept vlastní. A překvapivě, recept vůbec není těžký na přípravu, vše se jen rozmixuje a díky správné metodě máčení cizrny ani nemusíte používat tu z plechovky.
- Promyjte neuvařenou cizrnu a dejte ji do středního hrnce asi s dvojnásobným množstvím vody. Přiveďte ji k varu na 1 minutu a poté ji zakryjte pokličkou a nechte dojít na 1 hodinu.
- Mezitím si nadrobno ve food procesu zpracujte petržel, cibuli a oloupané stroužky česneku.
- Jakmile je cizrna hotová, slijte z ní vodu, kterou můžete později použít jako náhradu bílků v jiných pokrmech – dezert Pavlova, makronky.
- Do food procesoru přidejte ovesné vločky, sůl, kmín, koriandr a kajenský pepř. Zpracujte do hladké směsi, tak že postupně budete při mixování seškrabovat směs ze stěny nádoby. Celý proces může trvat asi 5 minut. Až docílíte jemné pasty, máte hotovo.
- Podle chuti přidejte sůl, či pepř a dejte směs na jednu hodinu do lednice.
- Jakmile je směs na falafel vychlazená vydělejte ji z lednice. Polévkovou lžící tvořte falafelové koule, které nakonec rozplácněte dlaní do tvaru „karbenátku“. Na jednu použijte 1 a ½ ze směsi. Pokud by směs byla málo lepivá přidejte trošku vloček, pokud bude suchá přidejte vodu z cizrny.
- Jakmile máte připravené falafely rozehřejte olej v hlubší pánvi na střední plamen. Po rozehřátí pánve (1 min.) opečte falafely z každé strany asi 2-3 minuty. Falafely rozprostřete rovnoměrně na pánvi v oleji tak, aby se pořádně propekly. Jakmile jsou z obou stran opečeny do zlatova, vyndejte je na talíř s ubrouskem, aby se vsákl přebytečný olej.
- Falafel můžete péct i v troubě, ale mám ozkoušeno, že není tak šťavnatý.
- Falafel podávejte s pitou, humusem, salátem, tahini, nebo jiným dresingem. Chutná výborně studený i teplý!
Dobrý den, je možné, že placičky po upečení moc dobře nedrží při sobě a spíš se rozpadají (zkoušela jsem variantu s moukou)? Při smažení se těžko obrací a v panvičce nechávají moučný povlak… Jinak chuťově moc dobré,jen jsem ubrala dost česneku.,
Dobrý den, děkuji za komentář. Mrzí mne, že vám placičky nedržely při sobě. Jak píšu v receptu, pokud se směs má tendenci „rozpadat“, tak je třeba přidat vodu. U toho česneku je pravda, že u nás v rodině jej používáme hojně, takže si každý musí upravit množství podle chuti.
U smažení bych doporučila více oleje, falafel by měl být celý ponořený v oleji. Případně zkuste teflonovou nepřilnavou pánev, ta se mi osvědčila.
Doufám, že na moje recepty nezanevřete a vyzkoušíte i další, budu doufat, že se povedou. 🙂
Hezký den, Lenka