DÝŇOVÉ LASAGNE

Doba přípravy: 80 minut Počet porcí: 4 porce

Ingredience

  • 200 g suché červené čočky
  • 1 a 1/2 máslové dýně – vybírejte takovou, která má dlouhou horní část bez semínek (semínka jsou v širší spodní části)
  • 2 mrkve
  • 1/2 lžička mletého muškátového oříšku
  • 1 lžička drceného kmínu
  • 700 g rajčatového suga
  • 400 g drcených rajčat v plechovce
  • 1 žlutá cibule
  • 4 stroužky česneku
  • 2 větvičky bazalky + jedna na ozdobení
  • 70 ml olivového oleje
  • 50 g lahůdkového droždí
  • lahůdkové droždí dle chuti – čím víc tím líp 😀
  • sůl a pepř dle chuti

Zkuste lasagne trochu jinak odlehčeně – bez těstovin. Plátky těstovin jsou nahrazeny na tenko nakrájenou máslovou dýní a jsou proloženy omáčkou z čočky a rajčat. Čočka zajistí vyšší obsah bílkovin i sacharidů a strukturou může nahradit mleté maso. Ať už chcete odlehčit jídelníčku po novém roce nebo jen máte chuť zkusit něco nového, tak tyhle lasagne si musíte uvařit. 🙂

Postup:

  1. Nejprve propláchněte čočku a dejte ji vařit do dvojnásobného množství vody (asi 2 hrnky) na 15 minut. Po uvaření čočku slijte.
  2. Mezitím oloupejte cibuli a nakrájejte ji na jemno. Opláchněte mrkev a nastrouhejte ji na struhadle.
  3. V hlubší pánvi rozehřejte olej a opečte na něm cibuli a mrkev do zlatova. Nakonec poprašte kořením a přidejte lžíci rajčatového suga. Restujte 2 minuty.
  4. Poté přilijte rajčatové sugo, nasekaná rajčata a utřený česnek. Já jsem přidala i trošku vodu jednoduše tak, že jsem vypláchla sklenici a plechovku od rajčat.
  5. Nakonec přidejte nožem nasekané lístky bazalky a uvařenou čočku. Povařte asi 5 minut a mezitím si nahřejte troubu na 180 stupňů na horký vzduch a nachystejte si plátky dýně.
  6. Dýni překrojte napůl, okrájejte slupku a tu část kde nejsou semínka nakrájejte nožem na co nejtenčí plátky. Buďte velmi opatrní, ať se neříznete.
  7. Nachystejte si hlubší zapékací mísu či pekáč. Na dno roztřetřete trošku oleje a omáčky a vrstvěte plátky dýně s omáčkou a vždy každou vrstvu zasypte lahůdkovým droždím.
  8. Pečte v troubě 70 minut.
  9. Hotové lasagne podávejte ideálně až půl hodiny po vytažení z trouby, jinak budou velmi horké a budou se rozpadat.

Určitě mi dejte vědět, zda lasagne vyzkoušíte a nezapomeňte mě označit na Instagramu nebo Facebooku.

Zanechte mi komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Zkuste taky

Začněte psát hledaný výraz výše a stisknutím klávesy Enter vyhledejte. Stisknutím klávesy ESC zrušíte.

Zpět na začátek