Zkuste lasagne trochu jinak odlehčeně – bez těstovin. Plátky těstovin jsou nahrazeny na tenko nakrájenou máslovou dýní a jsou proloženy omáčkou z čočky a rajčat. Čočka zajistí vyšší obsah bílkovin i sacharidů a strukturou může nahradit mleté maso. Ať už chcete odlehčit jídelníčku po novém roce nebo jen máte chuť zkusit něco nového, tak tyhle lasagne si musíte uvařit. 🙂
Postup:
- Nejprve propláchněte čočku a dejte ji vařit do dvojnásobného množství vody (asi 2 hrnky) na 15 minut. Po uvaření čočku slijte.
- Mezitím oloupejte cibuli a nakrájejte ji na jemno. Opláchněte mrkev a nastrouhejte ji na struhadle.
- V hlubší pánvi rozehřejte olej a opečte na něm cibuli a mrkev do zlatova. Nakonec poprašte kořením a přidejte lžíci rajčatového suga. Restujte 2 minuty.
- Poté přilijte rajčatové sugo, nasekaná rajčata a utřený česnek. Já jsem přidala i trošku vodu jednoduše tak, že jsem vypláchla sklenici a plechovku od rajčat.
- Nakonec přidejte nožem nasekané lístky bazalky a uvařenou čočku. Povařte asi 5 minut a mezitím si nahřejte troubu na 180 stupňů na horký vzduch a nachystejte si plátky dýně.
- Dýni překrojte napůl, okrájejte slupku a tu část kde nejsou semínka nakrájejte nožem na co nejtenčí plátky. Buďte velmi opatrní, ať se neříznete.
- Nachystejte si hlubší zapékací mísu či pekáč. Na dno roztřetřete trošku oleje a omáčky a vrstvěte plátky dýně s omáčkou a vždy každou vrstvu zasypte lahůdkovým droždím.
- Pečte v troubě 70 minut.
- Hotové lasagne podávejte ideálně až půl hodiny po vytažení z trouby, jinak budou velmi horké a budou se rozpadat.
Určitě mi dejte vědět, zda lasagne vyzkoušíte a nezapomeňte mě označit na Instagramu nebo Facebooku.