Tempeh je asi nejchutnější věc, kterou jsem díky přechodu na rostlinnou stravu objevila. Základem pro výrobu tempehu jsou fermentované sójové boby. Díky fermentaci jsou boby lépe stravitelné pro tělo a tento proces také přináší spoustu dalších živin do těla.
U tempehu mě baví ta struktura a chuť. A jak tempeh připravit? Někdy si ho jen tak nakrájím místo sýru, jindy jej osmahnu na paprice, nebo opeču v troubě. Tempeh se stal nedílnou součástí mé kuchyně. Je skvělým zdrojem rostlinných bílkovin.
Fermentace je proces, při kterém se rozloží pro zdraví nevýhodné (tzv. antinutriční) látky a fytáty. Fermentovaná sója je bohatým zdrojem bílkovin, probiotik a v našich dietách vzácného vitamínu K2. Vitamín K2 je základem správného využití vápníku v těle a pevných kostí. Nově se zjišťuje jeho role ve zpomalení projevů stárnutí a podpoře imunity. Vitamín K2 je silným antioxidantem. (Zdroj. PharmDr. Margit Slimáková)
Tempeh v obchodě stojí okolo 50 kč a tento mě vyšel asi na 15 kč za 200 g 🙂 Z tohoto receptu, kde používám 500 g sójových bobů mi vzniklo přes 1 kg tempehu 🙂
Starter na tempeh jsem objednala z eshopu Ekokoza. Tady je odkaz přímo na starter -> https://eshop.ekokoza.cz/cs/tempeh-starter.html?search_query=tempeh&results=3
K nákupu jsem ještě přihodila tekutý kouř, abych mohla tempeh po proplesnivění ochutit.
Postup výroby:
- Sójové boby si namočíme přes noc.
- Slijeme vodu a proplácheneme je.
- Do hrnce dáme čistou vodu v poměru, který najdete na obalu luštěniny a vaříme asi hodinu.
- Slijeme vodu a propláchneme boby a rukama je promneme , abychom je zbavili slupek. (Tento krok je dobré dělat z hlediska následné tvorby nežádoucích bakterií ve slupkách, ale spousta lidí je neodslupkovává.) Potom boby rozprostřeme na utěrku a vysušíme z nich co největší množství vody. (v létě je můžete vysušit na sluníčku 🙂 )
- Vysušené boby si v misce promícháme s vinným octem a tempeh starterem.
- Připravíme si sáčky na jednotlivé tempehy. Propícháme je několikrát špejlí (nebo párátkem) tak, aby se do sáčku dostal rovnoměrně vzduch a tempeh hezky prorostl. Do sáčku dejte tolik bobů, jak velkou chcete porci tempehu. Já asi 250 g na jeden tempeh.
- Sáčky plníme sójovými boby a konec utěsníme, např. prkýnkem.
- Necháme startovat 24 h při pokojové teplotě. Mě prorostl tempeh při teplotě 22 ° za 48 hodin. Existují i ručně vyrobené zrárny (s vyšší teplotou), ale v pohodě vám proplesniví i na prkýnku. Jenom tempeh otočte na druhou stranu po prvních 24 hodinách, aby proplesnivěl rovnoměrně z obou stran.
- Až bude tempeh prorostlý plísní, (můžou se objevit černé tečky, ty nejsou na závadu, ale někomu to může být nepříjemné) tempeh musíme před konzumací tepelně upravit.
- Dáme vařit vodu do hrnce, tempeh vyděláme ze sáčku a vhodíme jej do vařící vody. Pořádně se všech stran jej povaříme asi 4 min.
Co s hotovým tempehem dál?
Tempeh pak můžete udit pomocí tekutého kouře. Stačí jej povařit ve vodě s kouřem v poměru, který je doporučen výrobcem.
Tempeh můžete marinovat v sojové omáčce a následně jej péct, smažit a opékat.
TIP NA MARINÁDU: 30 ml tamari (nebo sójové omáčky), 30 ml limetkové šťávy, 45 ml javorového sirupu, 2 lžíce arašídového másla (kešu, mandlového…), 2 lžíce olivového (nebo nejlépe sezamového oleje) a na závěr špetka chilli – pokud ho máte rádi
Tempeh po tepelném ovaření (viz. krok 10) nakrájíme na plátky. Namočíme do připravené marinády (tu jednoduše vyrobíme tak, že vše smícháme dohromady) a marinuje 2-24 h. Potom pečeme v troubě, nebo smažíme na pánvi. Pečeme při 190 ° asi 20 minut.
Tempeh lze přidat do salátů, wrapů, asijských pokrmů- např. pad thai apod. 🙂
V lednici jej lze uchovávat asi týden a v mražáku několik měsíců.
TIP NAVÍC: Tempeh lze udělat z různých druhů luštěnin – cizrna, čočka, fazole..
Ahoj,
nechci prudit, ale bod 8. – má být měkké í ve slově proplesniví – ne proplesnivý.
Katka
Jinak děkuju za sdílení receptu 🙂
Ahoj Angi, děkuji za postřeh:-) a za podporu. Hezký den, Lenka
Ahoj, moc děkuji za recept! Tempeh mi chutná hrozně moc a konečně idím, jak na něj – i super nafoceno. objednávám starter a těším se na vlastní tempeh!
Ahoj, děkuji za krásný koment a jsem moc ráda, že tě recept motivoval k výrobě vlastního! Dej určitě vědět, jak se povedl! 🙂 Lenka
Ahoj, děkuji za podrobný návod – mám jeden dotaz: Před skladováním v lednici i v mrazáku mám nejdříve tempeh tepelně upravit?
Ahoj, ano 🙂 nejlepší jej tepelně upravit (chvíli ovařit), pak je připraven ke konzumaci nebo skladování.