Mám doma ještě pár cuket z Moravy, proto jsem se rozhodla vytvořit recept na slané cuketové placky. Chuťově připomínají bramboráky a jsou super za studena i teplé. Doporučuji podávat s jogurtovým dipem. Příprava placek je velmi jednoduchá a jsou super třeba i na cesty.
Postup:
- Nejprve si nastrouháme na jemno cuketu a mrkev do větší mísy. Pomeleme si vločky a len. Nasekáme čerstvé bylinky, vylisujeme česnek a přidáme všechny ingredience kromě vody. Tu přidejte jen pokud by byla směs málo lepivá.
- Z takto připraveného těsta budeme tvořit koule o velikosti dlaně, které poté „rozplácneme“ na pánev s troškou olivového oleje a opečeme z obou stran na střední plamen. Placky nechat raději opékat na střední plamen delší dobu a obracejte je opatrně. Já jsem raději tvořila placky menší a tenké, aby se hezky propekly. Můžete je také péct v troubě na cca 200 °.
- Placky můžeme podávat ihned, nebo je necháme vychladnout a mezitím si připravíme jednoduchý jogurtový dip.