Mnozí z vás, si určitě z dětství pamatují toto jídlo v tradičním pojetí s kuřetem. Cizrna na paprice je rostlinnou variantou a nezabere o moc víc času, než originál. Paradoxně ke mně tento recept přišel sám na Šumavě, kde jsem na dvou plotýnkách potřebovala uvařit rychlé jídlo. Vůbec jsem ho nevymýšlela se záměrem napodobit kuře na paprice, ale po ochutnání mi ho velmi silně připomínal. Pojďte se mnou zavzpomínat do dětství.
Postup:
- Nejprve si nachystejte všechny ingredience na pracovní desku. Pokud budete používat cizrnu z plechovky, tak budete mít přípravu snadnou. Mnohem šetrnější variantou (ať už vůči přírodě, či vaší peněžence) je cizrna v suchém stavu. Tu následně namočte alespoň na 12 hodin a poté vařte do změknutí asi 60 minut.
- Cibuli oloupejte a nakrájejte na drobno.
- V hlubší pánvi rozpalte dvě lžíce olivového oleje.
- Kousky cibule dejte do pánve a chvíli opékejte na středním plameni.
- Přidejte uvařenou cizrnu a restujte asi 5 minut.
- Mezitím si dejte vařit těstoviny do horké vody se solí a kapkou olivového oleje.
- Poté vmíchejte lžíci papriky a lžičku soli. Krátce opečte 1-2 minuty. Neopékejte cizrnu na paprice dlouho, protože jinak zhořkne.
- Směs zalijte smetanou, zasypejte lahůdkovým droždím a osolte. Zahřejte, ale nevařujte zbytečně smetanu, ať zůstane omáčka tekutá. Případně dolijte horkou vodu, nebo ohřátým rostlinným mlékem.
- Podávejte s uvařenými těstovinami, posypané bylinkami.