CIBULAČKA

Doba přípravy: 110 minut Počet porcí: 4 porce

Ingredience

  • Bouqet garni – 10 cm pórku, bobkový list, 2 snítky tymiánu a petržele
  • 1,5 kg cibule
  • 120 g Alsanu
  • 2 lžíce kokosového cukru
  • 1,5 l zeleninového vývaru
  • 2 lžíce celozrnné špaldové mouky
  • 150 ml bílého vína
  • lžička soli
  • půl lžičky pepře

Gratinování

  • kváskový chléb / houska /bageta
  • veganský sýr na strouhání

Cibulačka je typická polévka pro francouzskou kuchyni a prý nejde udělat bez másla. Já myslím, že mi nic nestojí ve výzvě ji udělat v čistě rostlinné podobě, tak pojďme na to! Základem jsou bylinky a obyčejná žlutá cibule.

Postup:

  1. Nejprve si připravit svazek bylinek bouqet garni. Uřízněte 10 cm pórku a zabalte jej spolu s bylinkami a bobkovým listem a převažte provázkem.
  2. Oloupejte cibuli a nakrájejte ji na stejně velké proužky. Je důležité, aby byla cibule na podobné kousky, jedině tak rovnoměrně zkaramelizuje. Na středním ohni v hrnci se silnějším dnem rozehřejte máslo, přidejte nakrájenou cibuli, kokosový cukr a pomalu restujte asi 10 minut. Poté přikryjte pokličkou a duste dalších 10 minut. Občasně promíchejte, jelikož se cibule bude trošku přichytávat.
  3. Poté sundejte poklici a míchejte dokud cibule nechytí zlatohnědou barvu. Cibule bude postupně karamelizovat asi 35 minut .
  4. Ohřejte zeleninový vývar (jak na něj najdete zde: https://www.cernajaknoc.cz/index.php/2017/11/22/zeleninovy-vyvar/) Cibuli zaprašte moukou, zamíchejte a podlijte vínem. Vhoďte bouqet garni a počkejte, než se víno vypaří. Počkejte, až nebude cítit alkohol. Podlijte směs horkým vývarem, přidejte sůl, pepř a nechte pomalu vařit zpola zakryté 45-60 minut. Polévku případně dochuťte solí a pepřem.
  5. Nakrájejte pečivo a opečte ho do zlatova v troubě na grilu, nebo v toustovači aby mělo hezkou kůrku. Když nebude dostatečně opečené rozmáčí se v polévce.
  6. Rozpalte gril v troubě na maximum. Polévku nalijte do zapékacích misek, nahoru dejte plátky pečiva a zasypte nastrouhaným sýrem. Vložte do trouby a pečte do té chvíle, jakmile se na polévce vytvoří krusta.

Zanechte mi komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Zkuste taky

Začněte psát hledaný výraz výše a stisknutím klávesy Enter vyhledejte. Stisknutím klávesy ESC zrušíte.

Zpět na začátek